Ministrul Justiţiei calmează apele. Kovesi, în cărţi pentru un nou mandat

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, are toate şansele să fie reînvestită în funcţie anul viitor, când îi expiră mandatul.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Intervievată recent de România Liberă, Raluca Prună a lăsat să se înţeleagă că mandatul Codruţei Kovesi ar putea să nu mai fie prelungit, fapt ce a declanşat ample controverse în spaţiul public. La scurt timp după aceea, noul ministru a revenit cu explicaţii în cadrul unui interviu acordat hotnews.ro.

Declaraţiile care au stârnit controverse

Întrebată de România Liberă dacă ia în calcul prelungirea mandatului Codruţei Kovesi şi a procurorului general Tiberiu Niţu, mandate ce expiră la anul, Raluca Prună a replicat:

"Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculaţii cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reînvestirii unei persoane, însă iarăşi cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică şi cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovadă de integritate şi profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părţi din societate.

Eu înţeleg din motive de transparenţă să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanţă, astfel încât să fiu împăcată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului şi, finalmente, pe masa preşedintelui. Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcţii de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligaţia morală, şi am să fac asta, să merg personal în ţară, la curţile de apel şi la parchetele de pe lângă curtea de apel să-i încurajez pe cei integri şi foarte buni să-şi depună candidatura", a declarat Prună, în interviul acordat RL.

Ministrul Justiţiei vine cu clarificări

Din declaraţiile de mai sus, o parte a opiniei publice a tras concluzia că noul ministru al Justiţiei se gândeşte să nu o mai reînvestească în funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, în ciuda proformanţelor sale, pentru a nu adânci discuţiile contradictorii din societate, o societate care este antagonizată, şi pentru a o feri de critici.

"Cred că s-a înţeles greşit. Eu nu sunt aici nici să mulţumesc o parte a societăţii, nici pe toată lumea. Nu sunt aici ca ministru să fiu o persoană pe care să o iubească societatea. Am venit aici să fiu responsabilă. Ce am declarat ieri (marţi - n.r.), dar din păcate nu s-a înţeles foarte bine - am declarat şi României Libere şi la Adevărul Live - am spus că suntem o societate antagonizată, în care există suspiciuni. Asta este percepţia pe care o am eu. Şi că în aceste condiţii este greu să aplici procedura care este prevăzută de lege şi care permite reînvestirea unei persoane, în cazul de faţă procurorul şef al DNA. În mod normal el putea, pe baza rezultatelor acestei instituţii care, sigur, fără să intrăm în detalii de statistică, sunt de necontestat, într-o societate normală ai putea reînvesti această persoană fără nici o problemă.

Am spus ieri că nu înţeleg la acest moment să intru în detaliile - voi reînvesti, nu voi reînvesti – pentru că, o dată, sunt la început de mandat şi apoi, strategic vorbind, chiar în situaţia în care decizia mea ar fi să reînvestesc, nu exclud acest lucru, pentru că este foarte posibil să fac asta, îmi dă voie legea, şi înţeleg să folosesc tot ce legea îmi dă voie să fac, chiar dacă aş decide acest lucru, nu înţeleg să spun la acest moment. Mă voi decide, nu stiu, în aprilie, mandatul expiră la jumătatea lunii mai. Şi în sensul ăsta nu vreau să pun o persoană, doamna Kovesi aţi numit-o, în situaţia în care de acum, din decembrie până în aprilie, va fi subiectul unei critici constante a unei părţi din societate, care din păcate cu asta se ocupă", a declarat Raluca Prună.

În orice caz, cu sau fără propunerea de reînvestire, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, nu este scutită de critici dure dintr-o anumită parte a societăţii, în special din zona celor anchetaţi penal şi a susţinătorilor acestora.

"Nu cred că este cazul ca, la cinci săptămâni de mandat, să anunţ eu pe cine vreau, dacă vreau să reînvestesc. Repet, afirmaţia pe care am făcut-o ieri în nici un caz nu trebuie să fie citită în cheia aceasta că m-aş gândi să nu reînvestesc o persoană ca doamna Kovesi, care are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decât ale predecesorului domniei sale, fără îndoială.

Cred că obligaţia mea morală şi profesională este să mă asigur că propun fie un procuror nou, fie reînvestesc pe cineva care a ocupat funcţia, care fie face dovada că este integru şi bun profesionist, fie a făcut dovada că este integru şi profesionist. Apoi, cred că, dar şi în privinţa ocupării oricărei funcţii, în pole position se află persoana care are avantajul competitiv, de a fi fost deja ocupantul unei funcţii", a mai precizat Raluca Prună.

Întrebată dacă ia în calul reînvestirea doamnei Kovesi, noul ministru al Justiţiei a subliniat: "Da, iau categoric în calcul reînvestirea doamnei Kovesi. Da".