Ministrul Propagandei din China face o vizită secretă în Canada

Prmeierul canadian Stephen Harper la întâlnirea cu şeful propagandei Partidului Comunist Chinez, Li Changchun în Ottawa
Prmeierul canadian Stephen Harper la întâlnirea cu şeful propagandei Partidului Comunist Chinez, Li Changchun în Ottawa (Jill Thompson / PMO)

Ottawa - În mod normal, atunci când primul ministru al Canadei primeşte un oficial străin de rang înalt, vizita urmează un protocol previzibil. Există comunicate de presă, agende avansate şi şedinţe foto.

Când Li Changchun, al cincilea membru al Comitetului Permanent al regimul chinez de la guvernare, a venit săptămâna trecută în Ottawa, nu a avut loc nimic din toate astea. În schimb, întreaga vizită a fost ţinută secret. Detaliile reuniunii au apărut doar prin intermediul presei chineze, probabil în anturajul lui Li.

Chiar şi după vizită, puţine detalii au fost eliberate de biroul Primului Ministru, cu excepţia unei fotografii cu Stephen Harper şi invitatul său, uitându-se unul la altul, în fotolii.

Li Changchun este şeful cunoscutului sistem de propagandă şi cenzură al regimului chinez.

Sfaturi proaste

Se pare că prim-ministrul canadian primeşte sfaturi proaste.

Acestea au fost primele cuvinte ale fostului membru al Parlamentului, David Kilgour, atunci când a auzit că Stephen Harper s-a întâlnit cu un alt cadru chinez senior, renumit pentru abuzurile comise asupra drepturilor în China.

Aceste lucruri trebuie să înceteze sau Canada va ajunge de râsul celor care cred în demnitatea omului şi statul de drept.

"Sunt foarte trist să aud asta. Aceste lucruri trebuie să înceteze sau Canada va ajunge de râsul celor care cred în demnitatea omului şi statul de drept", a declarat Kilgour, un fost secretar de stat pentru Asia-Pacific.

Kilgour a declarat: faptul că Li face vizite în Ottawa, deşi încearcă să îşi menţină prezenţa secretă pentru presa occidentală, ar fi trebuit să avertizeze personalul lui Harper că Li are ceva de ascuns.

Întâlniri cu oficiali de nivel înalt vizaţi să fie înlăturaţi

Li Changchun vine în Canada pe fondul luptelor fracţioniste de la cele mai înalte nivele ale Partidului Comunist Chinez (PCC), care îi înlătură pe unii dintre aliaţii cei mai puternici ai lui Li.

Li Changchun s-a numărat multă vreme printre membrii de bază ai fracţiunii loiale fostului preşedinte Jiang Zemin, care se opune facţiunii conduse de actualul lider, Hu Jintao şi de premierul său, Wen Jianbao.

Mai mulţi membri ai fracţiunii lui Jiang Zemin sunt acum vizaţi pentru a fi înlăturaţi. Este un proces complicat ce a atras atenţia presei internaţionale, pe măsură ce fostul secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai, un alt aliat al lui Jiang Zemin, este în curs de investigare.

Harper s-a întâlnit cu Bo Xilai pe 11 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte ca Bo Xilai să fie demis din funcţia sa, o manevră pe care ziarul The Epoch Times a prezis-o înainte de reuniunea cu Harper. Odată considerat o stea în ascensiune, Bo Xilai este acum în curs de investigare pentru "încălcări disciplinare grave."

"[Harper] nu ar fi trebuit niciodată să meargă să se întâlnească cu Bo Xilai în Chongqing, acesta a fost un sfat extrem de prost. Era foarte clar pentru toată lumea care urmăreşte îndeaproape ce se întâmplă în China că Bo Xilai urma să fie demis", a spus Kilgour.

Kilgour a remarcat şi rolul lui Bo Xilai în conducerea campaniei de recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, argumentând că el nu era cineva cu care Canada ar fi trebuit să construiască legături.

"Premierul nostru ar trebui să primească sfaturi mai bune. El este nevoit să ţină evidenţa multor lucruri şi nu ar trebui să fie un expert în toate aceste nuanţe care au loc în China cu o viteză ameţitoare ", a declarat fostul parlamentar.

Finaluri abrupte

Kilgour a afirmat că primul ministru are nevoie de consilieri pe probleme legate de China, capabili să înţeleagă situaţia actuală din această ţară. În caz contrar, Canada va pica în ridicol pe măsura desfăşurării evenimentelor şi cele mai apropiate conexiuni cu China vor continua să fie cadre cu cariere marcate de brutalitate şi de finaluri bruşte.

Aceste finaluri avansează în ierarhie, iar analiştii The Epoch Times se aşteaptă ca fostul protector al lui Bo Xilai şi una din figurile cele mai puternice ale regimului, Zhou Yongkang, să fie următorul care va cădea. Zhou conduce atotputernicul aparat de securitate internă din China, care controlează o reţea masivă de supraveghere, poliţia şi instanţele de judecată din China.

Timp de mai multe săptămâni, The Epoch Times a demonstrat că Zhou Yongkang are probleme serioase, iar recent, mai multe organizaţii media majore au raportat că rechinii îi dau târcoale şefului securităţii comuniste. Asta este o veste proastă pentru Li Changchun, un aliat apropiat al lui Bo Xilai şi al lui Zhou Yongkang.

Se poate ca Li Changchun să fi părăsit China pentru a vizita patru naţiuni şi a scăpa de urmările acestor lupte, a declarat Xue Sheng, un activist proeminent pentru democraţie chineză din Toronto.

"El vrea să-şi păstreze puterea şi după luptă, aşa că a ales să plece", a afirmat Xue, adăugând că Li ar putea avea conexiuni de ambele părţi ale luptei şi a părăsit ţara pentru a evita sprijinirea unei fracţiuni.

Li Changchun a fost deja forţat sa îl alunge pe fostul său aliat, Bo Xilai, după ce ceilalţi opt membri ai Comitetului Permanent de la guvernare au susţinut demiterea lui Bo Xilai.

Deşi Li Changchun vrea să evite afirmarea unor alianţe, el a fost în mod tradiţional asociat cu clica lui Jiang. Potrivit unui raport de ştiri din Apple Daily cu sediul în Hong Kong , Li a ajuns deja să fie cenzurat în legătură cu căderea lui Bo.

Ţarul propagandei zelos în persecuţii

Un purtător de cuvânt al biroului Primului Ministru a declarat că reuniunea de joi cu Li Changchun a fost o întâlnire de curtoazie, un schimb obişnuit de fineţuri fără o agendă formală.

Li Changchun urmează să se retragă din Comitetul Permanent al Biroului Politic, organul cu nouă membri care conduce China, din cauza limitei de vârstă impusă de Jiang Zemin. Deşi Li nu are niciun rol oficial în guvern, poziţia sa în cadrul Partidului - şi controlul guvernului de către partid - îl face unul dintre cei mai puternici oameni din China.

În calitate de şef al Comisiei Centrale de Orientare pentru Construirea Civilizaţiei Spirituale – un titlu de-a dreptul orwellian - şi al Grupului Central pentru Propagandă şi Muncă Ideologică, Li Changchun controlează ceea ce văd, aud şi vorbesc 1,3 miliarde de oameni din China.

Ca Bo Xilai şi Zhou Yongkang, pe care Jiang Zemin i-a promovat din poziţii inferioare, Li Changchun a avansat datorită eforturilor zeloase în campania de zdrobire a Falun Gong, iniţiată de Jiang Zemin. Înainte de a fi interzis în 1999, grupul spiritual a atras 100 de milioane de adepţi care urmăreau îmbunătăţirea spirituală prin urmarea principiilor adevărului, compasiunii şi toleranţei.

Ca ţar al propagandei regimului, era de datoria lui Li Changchun să menţină o imagine demonică pentru Falun Gong, imagine care era necesară pentru justificarea represiunii. În acelaşi timp, el trebuia să se asigure că toată mass-media din China urmează linia Partidului, să reglementeze cenzura şi să efectueze campanii de propagandă, după caz.

În martie 2008, a fost de datoria lui Li Changchun să desfăşoare o propagandă care să justifice reprimarea violentă a protestelor din Tibet, în ajunul Jocurilor Olimpice din 2008.

Frica de proteste; procesele din străinătate

Responsabilităţile de propagandă ale lui Li Changchun includ îmbunătăţirea influenţei Chinei în străinătate.

În timpul călătoriei sale, Li Changchun a deschis un alt Institut Confucius în Canada, la Universitatea Carleton din Ottawa.

Şcolile au fost criticate de experţi din comunitatea de informaţii pentru o posibilă activitate de spionaj, în timp ce alţii au criticat institutele pentru că le oferă studenţilor o perspectivă comunistă asupra problemelor contemporane.

Institutele sunt un element central în eforturile regimului de a-şi extinde influenţa.

Dar nici această ceremonie de tăiere a panglicii nu a fost anunţată. Un purtător de cuvânt al universităţii a susţinut că a fost o ceremonie privată şi publicul nu a fost invitat.

Lucy Zhou de la Asociaţia Falun Dafa din Canada crede că Li Changchun se teme ca să nu atragă critici dacă agenda sa este cunoscută înainte.

"Înţeleg de ce, atunci când oficialii implicaţi în persecuţii fac vizite în străinătate, doresc să îşi menţină itinerariul secret: deoarece se tem de proteste şi procese", a spus Zhou.

Au fost întreprinse eforturi de a-l da în judecată pe Li Changchun pentru persecutarea Falun Gong atunci când Li a mers în Irlanda în 2010 şi în Franţa în 2004.

Astfel de procese împotriva lui Bo Xilai au cauzat căderea sa din 2007, potrivit unor cabluri diplomatice americane publicate de wikileaks.

Premierul Wen Jiabao a susţinut la al 17-lea Congres Naţional că Bo Xilai, pe atunci ministru al comerţului, nu ar trebui promovat în Comitetul Permanent din cauza numărului mare de procese intentate împotriva lui. Bo Xilai a fost retrogradat ca şef de partid în Chongqing.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?