Ministrul Sănătăţii: Nu există epidemie de tuberculoză în Moldova, este doar o stare de urgenţă

Epoch Times
01.03.2012

Cu privire la cazurile de tuberculoză din satul Crihana, raionul Cahul, premierul Vlad Filat i-a cerut Ministrului Sănătăţii să prezinte un raport. Astfel la trei zile după depistarea cazurilor,, Ministerul Sănătăţii a venit cu o poziţie oficială.

În timp ce specialiştii de la Institutul de Ftiziopneumologie susţin ca Moldova se confruntă cu o epidemie de tuberculoză, oficialii spun că situaţia este sub control.

Chiar şi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat: Nu există epidemie de tuberculoză în Moldova!, a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ministrul Sănătăţii este convins că Republica Moldova nu se confruntă cu o epidemie de tuberculoză. Acesta spune că din anul 2005, numărul bolnavilor înregistraţi anual, nu a crescut considerabil, iar epidemia are alte caracteristici decât cele depistate în cazurile recente.

"Numărul de pacienţi înregistraţi începând cu anul 2005, este în descreştere. Epidemia are o definiţie clară, adică numărul de pacienţi înregistraţi într-o perioadă, depăşeşte numărul de pacienţi prognozaţi că ar putea să se îmbolnăvească. Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte aşa cazuri ca stări de urgenţă. Adică, în ţară nu este epidemie, este o stare de urgenţă, este o stare nefavorabilă ce ţine de tuberculoză.”, a menţionat oficialul.

Potrivit unui comunicat de presă, toţi cei 54 de copii de la şcoala-internat din Crihana Veche, raionul Cahul, au fost testaţi şi niciunul nu are tuberculoză.

Cu privire la aceasta, ministrul Sănătăţii a specificat: „În cazul în care organismul uman a contactat mico bacteria tuberculozei, în acest moment persoana încă nu este bolnavă, pentru că nu se manifestă clinica tuberculozei. Dar există probe pentru a constata dacă este o infecţie în organism sau nu este infecţie. În cazul dat, acei 17 copii au locuit împreună cu băiatul care suferea de tuberculoză, când li s-a făcut această probă s-a constatat că ei necesită un tratament profilactic pe o perioadă foarte scurtă în vederea prevenirii îmbolnăvirii de tuberculoză. Într-un cuvânt, ei nu sunt bolnavi de tuberculoză, dat sunt infectaţi cu bacilul tuberculozei...”

Totodată ministrul Sănătăţii a explicat: „Aş vrea să profit de această ocazie şi să menţionez că într-adevăr situaţia epidemiologică prin tuberculoză în Republica Moldova este nefavorabilă nu de un an sau doi, ci încă din perioada sovietică. Şi în acei ani se înregistrau peste 100 de cazuri la 100 de mii de locuitori, când scădea la 70, când fluctua de la 70 la 50... Am înregistrat anul trecut 107 cazuri la 100 de mii de locuitori: este puţin în descreştere. Este cert că nu avem epidemie, dar avem probleme destul de complexe în profilaxia primară şi depistarea precoce a tuberculozei în Republica Moldova.”

Usatîi a mai precizat că instituţiile medicale sunt neglijente în ceea ce priveşte bolnavii de tuberculoză, iar asemenea cazuri sunt inadmisibile: "Este necesar doar să se depisteze, iar cei bolnavi să conştientizeze că sunt periculoşi pentru propria familie, pentru cei care locuiesc împreună, pentru vecini... Chiar cazul de la Crihana Veche a demonstrat că atât autorităţile publice locale, cât şi medicina de familie sau personalul instituţional din această instituţie au admis o atitudine superficială, iresponsabilă. Doar acest băiat care s-a îmbolnăvit nu avut certificatul de control când a fost înmatriculat la această şcoală specializată, nu a fost supravegheat nici de medicul de familie, nici de personalul din această şcoală şi tocmai la 17 ianuarie anul curent a fost constatat că este suspect de o boală şi s-a dovedit a fi tuberculoză...”

Dar asemenea, deficienţe sunt caracteristice nu doar pentru Crihana Veche, ci sunt depistate în toate localităţile din Republica Moldova.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că vor organiza măsuri de instruire, de sensibilizare pentru ca să integreze acţiunile Ministerului împreună cu autorităţile publice locale, sănătatea publică, medicina de familie, cei care sunt afectaţi de tuberculoză.

”Chiar la Budeşti: doamna primar a abordat această problemă. Noi în lunile martie-aprilie vom convoca nişte întruniri cu autorităţile publice locale, cu personalul din sănătatea publică, cu medicii pentru a-i sensibiliza, pentru a-i atenţiona că starea de lucruri nu este bună, că avem mult de lucrat în vederea prevenirii, depistării precoce şi tratamentului. Doar prevenirea tuberculozei este efectivă doar atunci când pacientul depistat se tratează. Dacă nu se tratează, el continuă să răspândească tuberculoza printre vecini, printre cei care locuiesc alături de pacient... Aş vrea să dau o informaţie pentru întreaga populaţie, (tuberculoza) - este singura maladie care este asigurată totalmente, prin tratament gratuit. Este necesar doar să se depisteze, să dorească cei care sunt bolnavi să conştientizeze că sunt periculoşi pentru familia proprie, pentru cei care locuiesc împreună, pentru vecini..”, a declarat Usatîi.

Precizăm că Publika TV a descoperit, săptămâna trecută, cazul a 17 copii infectaţi de tuberculoză la Şcoala-Internat din satul Crihana Veche. Unul dintre elevi, internat într-un spital din Capitală, se află în stare gravă. Specialiştii de la Institutul de Ftiziopneumologie susţin că Moldova se confruntă cu o epidemie de tuberculoză, iar oficialii spun că situaţia este sub control.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor