Misterele corpului uman

ochi albastri
ochi albastri (Photos.com)

De-a lungul întregii vieţi, foarte mulţi dintre noi îşi pun întrebări la care pur şi simplu nu găsesc răspuns, cum ar fi, de exemplu, de ce ne încărunţeşte părul odată cu înaintarea în vârstă? În realitate, organismul uman abundă în tot felul de lucruri misterioase, la care nu este atât de uşor să găsim o explicaţie clară. Cu toate acestea, mulţi cercetători îndrăzneţi au mers mai departe şi au reuşit să identifice cauzele existenţei unor fapte curioase.

Multe minţi ilustre au încercat să descifreze răspunsul şi la întrebarea: de ce arătăm atât de diferit în fotografiile pe care le facem? Destul de frecvent, prietenii ne arată poze în care pur şi simplu nu ne recunoaştem. Înfăţişarea noastră expusă în imaginile foto diferă substanţial de felul în care ştim că trebuie să arate chipul nostru.

Explicaţia acestui fenomen rezidă din faptul că obiectivul aparatului de fotografiat şi ochiul uman percep lucrurile în mod diferit, iată de ce câteodată, arătăm ciudat în imaginile fixate de fotografii. Mai mult decât atât, am fi arătat şi mai bizar dacă am fi priviţi, spre exemplu, prin ochii unei pisici. În realitate, obiectivul aparatului de fotografiat reduce distanţa dintre obiectul fotografierii şi persoana care face poze. Prin urmare, imaginea captată se va deosebi simţitor de reflecţia noastră uzuală din oglindă. Câteodată, aparatul de fotografiat implică diminuarea distanţei dintre nas şi urechi şi într-un asemenea caz vom arăta chiar şi mai diferit – adică vom părea mai voluminoşi şi mai puţin simpatici.

O altă curiozitate elucidată de comunitatea cercetătorilor se referă la diferenţa dintre vocea noastră din înregistrările audio care sună atât de diferit de modul în care suntem obişnuiţi să o auzim cu propriile noastre urechi. Deseori, atunci când auzim reproducerea vocii noastre se pare că aceasta aparţine unei persoane complet străine. În realitate, vocea pe care o auzim în înregistrări este cea reală, pe când cea auzită de noi atunci când vorbim este doar o versiune autoindusă pe care o auzim doar noi şi nimeni altcineva.

De ce pielea de pe degetele noastre se zbârceşte în urma unui contact prelungit cu apa?

Experţii consideră că o asemenea proprietate a corpului nostru are un scop precis. Încreţirea pielii degetelor ne permite să captăm şi să ţinem mai bine lucrurile de care avem nevoie, de exemplu, săpunul atunci când trebuie să facem baie. Este important să ştim că dacă terminaţiile nervoase de pe degete ar fi afectate, acestea şi-ar pierde capacitatea de a se strânge în cute.

O altă întrebare se referă la persoanele care consumă alcool: de ce după ce consumăm alcool, ne trezim mai devreme ca de obicei? Într-o asemenea situaţie corpul este extenuat şi abia aşteaptă să se cufunde într-un somn profund şi relaxant. Credeţi că veţi dormi până dincolo de amiază, dar în realitate vă treziţi pe la mijlocul nopţii. Organismul e foarte obosit, dar somnul, tot nu survine. Dacă nu v-aţi confruntat încă cu o asemenea situaţie, cu siguranţă mai devreme sau mai târziu o veţi întâlni, dacă veţi continua să consumaţi alcool. În realitate, acest lucru se datorează faptului că atunci când o persoană bea alcool corpul său începe imediat să neutralizeze toxinele: dacă pentru noi petrecerea se termină, pentru ficat abia începe. În timpul somnului organismul digerează intensiv tot ceea ce am mâncat şi băut pe parcursul zilei. Credem că dormim şi ne odihnim, dar, în realitate, corpul nu se relaxează deloc şi nu obţine nici un beneficiu de pe urma somnului.

Într-adevăr, corpul uman este plin de secrete şi nu încetează să ne surprindă ori de câte ori încercăm să-l explorăm mai îndeaproape.