Mobilul care se autodistruge, noul trend

Smartphone distrus.
Smartphone distrus. (creativemarket.com)

Compania Boeing a anunţat că a produs un telefon mobil care se autodistruge în eventualitatea în care este furat sau cade în mâinile greşite. Revistele The Conversation şi Live Science au publicat articole pe această temă de interes maxim pentru companiile preocupate de securitatea şi confidenţialitatea informaţiilor lor.

Noul telefon mobil pare desprins din filmele hollywoodiene de acţiune, oferind o soluţie pentru o problemă în creştere: tot mai mulţi angajaţi îşi folosesc propriile mobile sau laptop-uri în munca lor, fapt care periclitează informaţiile companiei. De multe ori aparatele sunt furate sau pierdute, iar informaţii sensibile, personale sau corporatiste, adesea folosite pentru plăţi online şi alte tranzacţii stocate acolo, ajung în mâinile străinilor sau chiar ale unor infractori. Mai există de asemenea ameninţarea atacurilor cibernetice de care trebuie să se ferească angajatorii.

Noile aparate fabricate de Boeing sunt disponibile momentan doar pentru angajaţii guvernului american. Acestea sunt concepute astfel încât şterg toate informaţiile stocate dacă o altă persoană decât proprietarul încearcă să-l folosească. Denumirea produsului este Boeing Black, şi deşi specificaţiile exacte rămân secrete, se cunoaşte faptul că mobilul este dotat cu o mulţime de caracteristici pentru utilizatorul interesat de securitate. Are un mod de „boot-are de încredere” care este capabil să detecteze şi să respingă orice încercare de hacking a aparatului, în cel mai rău caz mobilul se autodistruge dacă nu reuşeşte să respingă atacul.

Boeing Black se bazează pe tehnologii de criptare atât pentru stocarea internă cât şi configuraţii care inhibă anumite funcţionalităţi pentru a evita pierderea de date. Aparatul mai este dotat cu stocarea FIPS 140-2 a informaţiei tastate, cel mai înalt standard de securitate din SUA. Informaţia tastată criptată e înmagazinată într-o unitate care protejează activ împotriva atacurilor electromagnetice sau fizice.

Compania producătoare îşi caracterizează produsul ca fiind “modular”, hardware-ul acestuia poate fi adaptat la nevoile afacerii sau individului şi funcţionează pe baza sistemului de operare Android, adică şi soft-ul este adaptabil.

Modularitatea nu se prea potriveşte cu securitatea, dacă aparatul are mufă USB şi card microSD, atunci informaţia poate fi furată mai uşor, iar telefonul nu va fi capabil să se autodistrugă la timp.

În ceea ce priveşte partea de soft, folosirea platformelor open-source, precum Android, şi a aplicaţiilor produse de terţi, permit posibilităţi infinite când vine vorba de domeniile de utilizare ale telefonului mobil, dar acestea sunt de asemenea atractive pentru creatorii de viruşi. Tocmai din acest motiv mobilele sunt ţinta numărul 1 a criminalilor cibernetici.

Boeing Black se bazează pe platforma Android, cunoscută pentru instabilitatea sa. S-a estimat că 98% dintre viruşii detectaţi anul trecut atacau aparate pe platforma Android. Acest fapt nu e surprinzător din moment ce Google, administratorul platformei Android foloseşte o strategie “open security” pentru a deţine o cotă cât mai largă de piaţă. Android are acum mai multe programe malware decât orice alt sistem de operare pe mobile precum Windows Mobile, Blackberry sau Apple.

Mai există şi problema de a fi detectat de infractori ca deţinând date confidenţiale importante, din moment ce Boeing Black este folosit pentru scopul de a ţine în siguranţă informaţii de sensibilitate mare, a fi văzut cu unul în mână este un semnal clar pentru escroci că deţii ceva ce merită furat.

Pe de altă parte, cu noile tehnologii de criminalistică este posibil ca informaţia să fie regenerată, deşi aparatul a fost distrus şi nu mai poate fi folosit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură