O instanţă a serviciilor secrete a hotărât că NSA poate continua supravegherea

Generalul Alexander Keith, directorul NSA
Generalul Alexander Keith, directorul NSA (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
P. P.
04.01.2014

Un tribunal al serviciilor secrete americane a decis din nou, vineri, că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) poate continua colectarea informaţiile telefonice, zilnic. Hotărârea vine în contextul în care, în urmă cu o săptămână două instanţe federale de judecată au luat decizii contradictori privind legalitatea programului de supraveghere al NSA, notează AP.

Curtea pentru Supravegherea Informaţiilor Externe a reînnoit, vineri, aprobarea programului de colectare al informaţiilor telefonice derulat de NSA, transmite Shawn Turner, purtătorul de cuvânt al Oficiul Director al Serviciilor de Informaţii Naţionale.

Aprobarea acordată vineri de tribunalul serviciilor secrete survine după ce alte două instanţe au decis în contradictoriu privind legalitatea programului de supraveghere. Recent un consilier prezidenţial recomandase ca NSA să nu mai poată colecta şi stoca bazele de date strânse în urma convorbirilor telefonice fără aprobarea instanţelor pentru fiecare caz.

Din 2006, astfel de aprobări în instanţă pentru activitatea derulată de NSA deveniseră ceva obişnuit. Un număr de 15 judecători ai Curţii pentru Supravegherea Informaţiilor Externe au reînnoit de 36 de ori, în ultimii 7 ani, aprobarea pentru colectarea informaţiilor telefonice din Statele Unite.

Tot vineri, mai mulţi avocaţi guvernamentali au făcut apel către Curtea de Apel a Statelor Unite din Columbia pentru a bloca o decizie a unui judecător federal care ameninţa programul de înregistrare a convorbirilor telefonice.

Lucrurile însă par să nu fie hotărâte în totalitate. Larry Klayman, un avocat care a intentat un proces împotriva preşedintelui Barack Obama şi a oficialilor de securitate naţională, a declarat că va face apel către curtea federală care va trimite cazul către Curtea Supremă. O astfel de decizie este justificată de importanţa publică enormă a unui asemenea caz.

„Există circumstanţe agravante aici. Nu putem permite acestei situaţii să continue. NSA continuă să spioneze pe toată lumea”, a declarat Klayman.

Cu o săptămână în urmă, Richard J. Leon, un judecător numit de preşedintele George W. Bush, a declarat că nu-şi putea imagina o „invazie mai fără discernământ şi arbitrară”, care încalcă protecţia oferită de cel de-al 4-lea Amendament faţă de investigaţiile nerezonabile.

O decizie opusă a fost emisă de judecătorul districtual din Manhattan, Willian Pauley, care susţine că NSA nu a utilizat informaţiile în alte scopuri decât combaterea terorismului.

Programul de supraveghere a fost contestat şi de Uniunea Americană pentru Drepturi Civic (ACLU) care a promis că va face apel.

Decizia „interpretează greşit statuturile relevante, subestimează implicaţiile de confidenţialitate ale supravegherii guvernamentale şi aplică în mod eronat un precedent îngust şi depăşit pentru a trece peste protecţia constituţională de bază. După cum au concluzionat un alt judecător federal şi grupul de analiză propriu al preşedintelui săptămâna trecută, colectarea masivă a datelor de telefonie de către NSA constituie o încălcare gravă a vieţii private a americanilor”, a declarat Jameel Jaffer, directorul juridic adjunct al ACLU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor