Moldova respinge categoric un procuror european. Rusia la un pas de a obţine controlul

(Captură Foto)

Gândul că în Moldova ar putea fi numit un procuror general european îi sperie pe liderii PD şi PLDM. Astfel, liderii celor două partide politice cred că ar fi mai bine pentru ei dacă ar forma o coaliţie cu comuniştii, în detrimentul UE. Câţiva experţi de la Bucureşti, sunt de părere că urmarea îndeaproape a cerinţelor UE ar însemna implementarea unor reforme drastice, nedorită de PLDM şi PD.

„PLDM şi PD ezită să-şi asume angajamente în faţa Comisiei Europene. Problema este de ce cele două partide declarate pro-europene nu vor că viitorul procuror general să vină din spaţiul european. Nu vor din mai multe motive. Există acolo şi o vânzare a Aeroportului şi o vânzare a băncilor, un sistem financiar cangrenat. Cum a fost corupţia în România e aproape o glumă pe lângă ceea ce e în R. Moldova”, a afirmat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

De fapt, experţii sunt aproape siguri că o coaliţie cu PCRM ar duce la un dezastru în Moldova, iar controlul va fi atunci deţinut de Federaţia Rusă.

„Din nefericire pentru R. Moldova, ceea ce Federaţia Rusă a pierdut la urnele de votare, câştigă în negocieri. Acum discutăm dacă R. Moldova va avea o coaliţie cu un partid comunist, care o va ţine în zona gri, sau va reuşi într-un fel să dea un semnal Occidentului că va ieşi din zona gri. Asta e de fapt miza geostrategică a negocierilor care se poartă acum la Chişinău”, a menţionat Dan Dungaciu.

Sociologul crede că colaborarea cu comuniştii o va face pe Rusia învingătoare, cum a fost şi în cazul Ucrainei (în Crimeea), doar că în cazul Moldovei aceasta se va face prin negocieri postelectorale nu prin război. Reîntoarcerea comuniştilor la conducere ar înseamnă oprirea aderării Moldovei la Uniunea Europeană pentru o perioadă nedeterminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe