NATO şi Rusia în plin război al declaraţiilor

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow (YURI KADOBNOV/AFP/GettyImages)

Alianţa Nord Atlantică s-a arătat „îngrijorată de declaraţiile Rusiei care ameninţă Ucraina cu o acţiune militară” şi a denunţat Moscova pentru încălcarea acordului de la Geneva, a declarat miercuri Secretarul general adjunct al Alianţei Nord Atlantice, Alexander Vershbow, citat de Mediafax.

Kremlinul a avertizat că va răspunde unui atac împotriva cetăţenilor ruşi cu o invazie, la fel cum s-a întâmplat în regiunea Osetia de Sud din nordul Georgiei.

„Rusia ar trebui să-şi retragă trupele în cazărmi, să reducă pericolul unei confruntări armate şi să sprijine punerea în aplicare a acordului de la Geneva, în special prin condamnarea acţiunilor violente care continuă din partea grupurilor armate ilegale din estul Ucrainei”, a precizat Vershbow.

Secretarul NATO a mai îndemnat Moscova să „calmeze situaţia” din estul Ucrainei şi să înceteze „retoricile inflamatorii şi denaturările” faptelor petrecute în Ucraina.

Oficialii alianţei occidentale sunt de părere că acţiunile tot mai agresive ale Rusiei ar putea transforma situaţia deja tensionată din estul Europei într-un conflict pe scară largă.

„Recurgerea la ameninţări voalate şi lansarea unor noi exerciţii militare în apropiere de frontiera cu Ucraina adaugă tensiuni unei situaţii deja dificile şi încalcă acordul de la Geneva”, a declarat Vershbow.

Rusia s-a angajat în cadrul acordului semnat la Geneva alături de Statele Unite, Ucraina şi Europa să participe la calmarea situaţiei din estul Ucrainei, dezarmând grupările paramilitare pro-Rusia şi eliberând clădirile.

Duminică, comandantul forţelor Alianţei Nord-Atlantice din Europa, generalul Philip Breedlove, a denunţat forţele speciale armate ruse care au operat pe teritoriul Ucrainei coordonând acţiunile „teroriste”.

Efectivul armatei ruse de la graniţa Ucrainei „este destul de mare, trupele sunt bine echipate şi pregătite şi, dacă vor fi direcţionate, pot invada estul Ucrainei”, a subliniat Breedlove.