Gazprom încrezător în viitorul South Stream face transferuri de acţiuni

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Gigantul energetic Gazprom este pe punctul de a achiziţiona jumătate din acţiunile subsidiarei sale din Berlin, South Stream Transport, informează novinite.com

Consiliul director al Gazprom a aprobat ca un total de 205.900 de acţiuni deţinute de Gazprom Germania să fie vândute companiei mamă, informează la rândul său Ria Novosti.

South Stream Transport B.B. este un joint-venture între Gazprom (50%), grupul italian ENI (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare). Conducta este deosebit de importantă pentru Rusia, oferindu-i o alternativă pentru export, în eventualitatea în care conflictul cu Ucraina va escalada. În prezent cea mai mare parte a conductelor prin care Rusia exportă gaz traversează teritoriul ucrainean.

South Stream ar urma să traverseze Marea Neagră şi să intre pe teritoriul UE prin Bulgaria, ţară care la începutul lui aprilie şi-a modificat legislaţia naţională astfel încât gazoductul South Stream să fie scos de sub incidenţa legislaţiei Uniunii Europene, informează Novinite.

Actualul calendar South Stream presupune ca gazoductul să înceapă să transporte gaz din 2016 şi să fie funcţioneze la maximum de capacitate doi ani mai târziu, calendar ce pare science fiction în acest moment.

Pe lângă controversata decizie a bulgarilor de a nesocoti politica generală UE în ceea ce priveşte South Stream, explicabilă prin faptul că ţara depinde în proporţie de 100% de gazul rusesc, şi preşedintele ENI, grupul italian ce deţine 20% din acţiunile South Stream, şi-a exprimat dubiile în legătură cu acest proiect. La finele lui martie, Paolo Scaroni, CEO ENI, declara că are îndoieli în ceea ce priveşte fezabilitatea unui gazoduct care tranzitează Marea Neagră, până ce UE şi Moscova nu ajung la o înţelegere, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Nu numai că UE şi Rusia nu s-au înţeles ci, mai mult, conflictele din estul Ucrainei au escaladat sângeros, analiştii internaţionali şi NATO fiind de părere că ruşii sunt cei ce alimentează conflictele din Doneţk şi Slaviansk. Mai mult, săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care se opune conductei de gaze South Stream recomandând o sursă de gaze alternativă pentru Uniunea Europeană.

Oricine s-ar descuraja în aceste circumstanţe, mai puţin Gazprom. Ruşii dau dovadă de un optimism neclintit, afirmând cu tărie că lucrările la proiect vor continua, în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni economice, anumite rapoarte dezvăluind că ruşii se orientează şi către unele opţiuni non-UE, precum Turcia, prin al căror teritoriu să poată tranzita gaz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie