Nicu Popescu la Bucureşti: România este principalul partener extern al Republicii Moldova. Ne dorim să aderăm la UE

Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
01.07.2019

Aflându-se la Bucureşti, noul ministru de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu a menţionat că a venit în statul vecin pentru a discuta ”politica de de-izolare” provocată de fosta guvernare de la Chişinău. În context, Popescu a punctat că în prezent România este principalul partener extern al Moldovei pe numeroase dosare, adăugând totodată că justiţia este prioritatea principală a Guvernului Sandu.

„Pe lângă reiterarea acestor relaţii e important să lucrăm pe mai multe dosare practice, atât bilateral cât şi pe relaţia Uniunea Europeană – Republica Moldova. În plan bilateral avem un interes comun de a accelera construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău, care e legat deja la sistemul de gazoducte din România, un proiect întârziat. Esenţial e acum să-l accelerăm, în măsura posibilului.

În plus avem mai multe proiecte bilaterale şi pe agenda europeană, şi e important să obţinem deblocarea asistenţei UE. Anul trecut, din cauza evoluţiilor politice de la Chişinău, din cauza tendinţelor nesănătoase din politica Republicii Moldova, statul s-a trezit izolat de UE, care a suspendat asistenţa, SUA au îngheţat mai multe proiecte. Iar azi vom discuta politica de de-izolare, de deblocare a relaţiilor externe cu alte state ca să depăşim situaţia de izolare în care s-a aflat fosta guvernare de la Chişinău”, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, ministrul de Externe al RM.

Subliniid că România este principalul partener extern al Republicii Moldova, fiind cel mai mare partener comercial, Nicu Popescu a punctat că România mai are şi un rol de o importanţă crucială pentru dezvoltarea viitoare a statului moldav pentru integrarea europeană, „şi mizăm pe sprijinul pe care ni-l poate oferi Bucureştiul”.

Cât despre relaţiile cu Federaţia Rusă, în contextul în care instituţiile responsabile de securitatea statului au revenit la Preşedinţie, Popescu a explicat că este în interesul Moldovei să aibă relaţii stabile, pragmatice economice cu Rusia. Mai mult decât atât, ministrul de Externe a ţinut să evidenţieze şi câteva cifre, specificând că 68% din exporturile Republicii Moldova s-au îndreptat spre UE anul trecut. În 2018, exporturile spre UE au crescut cu 17%, doar 8% mergând spre Federaţia Rusă.

„E uşor să-ţi dai seama că Republica Moldova poate avea doar un vector de politică externă: vectorul european. Geografia şi istoria Republicii Moldova înseamnă că noi suntem deja ferm ancoraţi în spaţiul european, ne dorim să aderăm la UE. (...) Orice şubrezire, încetinire a apropierii noastre de Europa ar însemna un colaps economic imediat al Republicii Moldova. Vreau să reiterez faptul că Republica Moldova are mii de legături care o ancorează ireversibil în spaţiul european”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În cadrul vizitei, Nicu Popescu va avea întrevederi cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi câteva întrevederi la Camera Deputaţilor. Totodată, ministrul moldovean de Externe a specificat că marţi 2 iulie, împreună cu premierul Maia Sandu, se vor întâlni cu preşedintele României, Klaus Iohannis şi cu premierul, Viorica Dăncilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor