Nicuşor Dan face dovada că Hala Matache a fost demolată ilegal

Hala Matache
Hala Matache (Epoch Times România)

Lucrările pentru demolarea Halei Matache au fost demarate la începutul săptămânii trecute, după ce Primăria Generală a Capitalei a emis autorizaţia de demolare, potrivit declaraţiilor preşedintelui Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan acordate pentru Epoch Times.
Astfel pe 25 martie şantierul din zona Halei Matache a fost împrejmuit cu un gard înalt de doi metri iar macaralele au luat pe sus acoperişul monumentului istoric.

Nicuşor Dan a depus miercuri o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 împotriva primarului general, Sorin Oprescu şi a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pentru că demolarea Halei Matache încalcă prevederile Legii nr. 442/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care stipulează că desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală a unui monument istoric constituie infracţiune şi se sancţionează în conformitate cu legea. O altă prevedere a legii aprobă mutarea unui monument în cazuri extreme, precum alunecare de teren sau cutremur.

În plângerea formulată de Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”, semnată şi de alte organisme nonguvernamentale, se solicită Parchetului începerea urmăririi penale împotriva edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, arhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu şi Secretarului General al Municipiului Bucureşti, Tudor Toma, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere a monumentului istoric Hala Matache Măcelaru, avizarea lucrărilor de demolare a imobilului şi abuz în serviciu.

De asemenea, începerea urmăririi penale este solicitată şi pentru ministrul Culturii, Daniel Barbu, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Radu Boroianu, directorul executiv, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, Marius Damian şi a altor persoane care “au semnat autorizaţia de strămutare/mutare prin desfacere, avizul Ministerului Culturii, avizul Direcţiei pentru Cultură Bucureşti şi documentaţiile tehnice întocmite în vederea emiterii acestora”.

În plus, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul” a furnizat pe adresa redacţiei Epoch Times, dovada că Hala Matache a fost demolată ilegat.

Prin urmare, “potrivit articolului 4 lit. c) din Legea construcţiilor 50/1991, autorizaţiile care privesc monumentele istorice se emite de Primarul General al Municipiului Bucureşti cu avizul Primarului de Sector. Această prevedere este explicitată în articolul 22 al Normelor metodologice la Legea construcţiilor 50/1991. Pentru demolarea şi reconstruirea Halei Matache era nevoie de un aviz al Primarului Sectorului 1. Conform adresei ataşate, Primarul Sectorului 1 nu a emis avizul obligatoriu întrucât documentaţia întocmită de Primăria Generală era incompletă”.

Astfel, autorizaţia a fost emisă în mod ilegal de Primăria Generală. Acest nou motiv de nelegalitate, în culpa Primarului General, a Arhitectului Şef şi a Secretarului General din Primăria Generală, va fi ataşată la plângerea penală depusă la Parchet, formulată împotriva acestora şi a Ministrului Culturii”, relevă comunicatul remis publicaţiei Epoch Times de către Nicuşor Dan.

Imobilul Hala Matache Măcelaru din Piaţa Haralambie Botescu nr. 10 a fost construită între 1887-1899 şi este un monument al arhitecturii inginereşti din secolul al XIX-lea. În mod ironic, după un secol, aceasta a ajuns să fie demolată de reprezentanţii aceleiaşi autorităţi locale care au construit-o acum 114 ani şi care în prezent figurează pe Lista monumentelor istorice, cu “codul B-II-m-B-18182”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne