Nicuşor Dan: "Firea şi PSD vor să cheltuie 35 de milioane de euro bani publici pe modelul Hexi Pharma"

Firea şi PSD au impus un proiect de hotărâre prin care spitalelor li se vor da bani pentru echipamente evaluate la suprapreţ, acuză USB.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Gabriela Firea şi PSD vor să cheltuie 35 de milioane de euro bani publici pe modelul Hexi Pharma, fără licitaţii, fără note justificative, acuză liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, după ce Consiliul General al Capitalei a adoptat, cu voturile majorităţii PSD plus ALDE, hotărârea privind modificări în bugetul propriu al Municipiului Bucureşti pe anul 2016, în vederea demarării Programului de investiţii necesare pentru dotarea unităţilor sanitare din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, cu echipamente şi aparatură medicală

USB atrage atenţia asupra unor nereguli grave, precum faptul că în documentele privind achiziţia de tehnică medicală şi alte servicii în valoare de 35 de milioane de euro, acelaşi aparat are un cost diferit în evaluarea diferitelor spitale sau un cost mult mai mare decât preţul pieţei.

Un defibrilator de exemplu, costă 13.000 lei şi s-ar putea cumpăra cu un discount de 40%. Carol Davila vrea să dea pe el 80. 000 lei/buc, Colentina. 36.000 lei, Colţea 25 000 lei , Burghelea 13 500 lei, Sf Stelian 11 000 lei, arată USB.

În cadrul şedinţei de Consiliu General de miercuri în care a fost supusă la vot hotărârea, consiliera USB Ana Ciceală a atras atenţia asupra neregulilor din această hotărâre, însă a fost întreruptă la fiecare cuvânt de preşedintele de şedinţă şi de PSD, mai susţine Nicuşor Dan.

"Gabriela Firea vrea să suplimenteze cu 34 de milioane de euro bugetele a 14 spitale din Bucureşti pe propria răspundere a managerilor spitalelor care au trimis câte o listă de cumpărături de echipamente fără să justifice în niciun fel necesitatea acestora.

Sub pretextul optimizării execuţiei, Firea îşi doreşte ca aprobarea bugetară pe această suma să fie făcută direct de primar fără să mai treacă prin Consiliul General iar în paralel vrea să treacă o “Normă proprie de simplificare” care să permită Primăriei să atribuie fără licitaţie publică (fără SEAP) orice sumă sub 900.000 de euro.

Deşi considerăm importante atât optimizarea execuţiei proiectelor locale, cât şi investiţiile în sistemul de sănătate, nu putem fi de acord ca primarul general să se folosească de aceste pretexte pentru a crea un cadru prin care banii publici să fie direcţionaţi cu dedicaţie printr-o decizie unilaterală a Primăriei, printr-o lipsă totală de transparenţă", atrăgea atenţia USB, anterior şedinţei de ieri în care proiectul vizând dotarea spitalelor a trecut cu voturile PSD plus ALDE şi a doi consilieri PMP, a căror excludere din partid a fost cerută ulterior de Robert Turcescu.