Nou masacru la Balc

Protest împotriva masacrului de la Balc, arhivă
Protest împotriva masacrului de la Balc, arhivă (Facebook)

Anul acesta tradiţionala vânătoare de mistreţi de la Balc, organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac, are loc mai devreme decât în ceilalţi ani, şi anume în acest weekend, 20-21 decembrie.

Ignorând an de an mesajele şi protestele celor care apără drepturile animalelor, masacrul mistreţilor a început în această dimineaţă. Invitaţii lui Ion Ţiriac au petrecut aseară, iar azi vor lua parte la două partide de vânătoare, mâine având loc cea de-a treia partidă. Milionarii afaceristi participanţi la acest măcel, s-au cazat la un hotel de 5 stele din zonă, apoi au mers, rând pe rând, la conacul domeniului privat, deţinut de Ion Ţiriac. Pentru cele două zile de vânătoare, gonacii vor primi 100 de lei şi carne de mistreţ, iar vânătorii câte 140 de lei şi carne de mistreţ.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor îi cer lui Ion Ţiriac să renunţe la vânătoare, pe care o consideră o barbarie, o distracţie sângeroasă, amintindu-i acestuia că adevăraţii campioni câştigă trofee, nu le împuşcă. Aceştia cer insistent interzicerea organizării de vânători în spaţii îngrădite, considerând că Ministerul Mediului are o responsabilitate în ceea ce priveşte aceste „crime legale”.

În anii trecuţi au avut loc proteste paşnice în faţa domeniului de la Balc, cu mesaje care făceau trimitere la fosta carieră de tensimen a afaceristului Ion Ţiriac. "Nu ucide, joacă tenis!”.

"Nu vreau să judec ce calităţi se ascund în spatele nevoilor domnului Ţiriac şi ale invitaţilor săi de a ucide animale fără apărare. Masacrul de la Balc este mediatizat în fiecare an. Oamenii văd bogătaşi ucigând. Mă întreb dacă nu cumva există şi alte căi mai modeste, mai paşnice şi care pot servi drept model în nevoia oamenilor de a-şi satisface setea de putere şi anumite temeri", declara directorul de campanii VIER PFOTEN International, Gabriel Păun.

Din 2005 şi până astăzi, peste 3000 de mistreţi, dar şi animale din alte specii, au căzut sub gloanţele invitaţilor de la Balc.

Anul acesta Vier Pfoten şi Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor au trimis celor mai importanţi participanţi la vânătoarea de la Balc, în frunte cu dl. Ion Ţiriac, o scrisoare prin care le solicită să renunţe la acest sport sângeros, promovând în schimb o idee nobilă, transformarea domeniului într-o rezervaţie pentru animale sălbatice. Un raspuns pozitiv a venit din partea unuia dintre nelipsiţii participanţi la vânătoarea de la Balc - George Marsan, primarul din Monaco care se pare că nu va participa anul acesta.

Publicăm scrisoarea deschisă a celor de la Vier Pfoten şi Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor trimisă lui Ion Ţiriac şi invitaţilor săi.

Scrisoare deschisă

2014-12-19

Stimate Domnule Ion Ţiriac,

Sportul alb este un sport pentru gentlemeni, este fair-play, etic şi cel mai important, nu se soldează niciodată cu victime. Fundaţia pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN vă propune să renunţaţi la vânătoarea de la Balc şi vă invită să luaţi în considerare transformarea acestui domeniu într-o rezervaţie pentru animale sălbatice.

VIER PFOTEN consideră drept imorală închiderea animalelor într-un ţarc şi executarea lor în numele distracţiei şi a socializării. Pentru oamenii de onoare, agrementul, sportul şi întâlnirile de afaceri ar trebui să fie dominate de fair-play. Cu atât mai mult cu cât modul în care sunt ucişi mistreţii la Balc nu are nici o legătură cu sportivitatea, fiind doar tir la ţintă vie.

Timp de 3 ani, VIER PFOTEN i-a întâmpinat la porţile domeniului de la Balc pe invitaţii dumneavoastră cu sugestia de a transforma un eveniment sângeros într-o elegantă partidă de tenis.

Din nefericire, din 2005 şi până astăzi, circa 3000 de mistreţi au căzut sub gloanţele invitaţilor de la Balc. Într-o mare măsură, lipsa preciziei în timpul vânătorii poate cauza o moarte lentă şi agonizantă pentru animale. Din punctul nostru de vedere, acest eveniment nu respectă minime principii morale şi nici reguli de etică a vânătorii.

VIER PFOTEN crede în responsabilitate şi respect pentru toate formele de viaţă, astfel încât fiecare fiinţă vie să poată trăi în demnitate şi în concordanţă cu necesităţile speciei. Stă în puterea dumneavoastră, în calitate de organizator, să schimbaţi regulile jocului. Considerăm că persoanele care au făcut performanţă în lumea afacerilor şi a sportului au o responsabilitate publică, fiind modele în societate inclusiv prin hobby-urile practicate.

Această poziţie şi notorietate, stimate domnule Ion Ţiriac, atrage după sine o serie de obligaţii morale. Participarea dumneavoastră şi a celorlalţi invitaţi la evenimentul de la Balc este percepută de opinia publică drept o atitudine arogantă şi nepăsătoare faţă de animale şi mediul înconjurător.

Noi considerăm că sportul şi business-ul nu trebuie să facă victime fără apărare. De aceea vă oferim sprijinul şi întreaga experienţe pentru a duce la bun sfârşit un proiect nobil precum înfiinţarea unei rezervaţii. Veţi avea astfel posibilitatea de a vă organiza întâlnirile de agrement şi afaceri într-un climat paşnic şi etic.

Schimbă ţinta ! Adevăraţii campioni câştiga trofee, nu le împuşcă!

VIER PFOTEN România