Noul stil Trudeau: Canada anunţă răcirea relaţiilor cu Israelul

După prima întâlnire organizată de noul guvern al premierului Justin Trudeau, ministrul canadian de externe Stéphane Dion a declarat că vor avea loc unele schimbări semnificative în politica ţării sale faţă de Orientul Mijlociu.
Premierul liberal al Canadei Justin Trudeau
Premierul liberal al Canadei Justin Trudeau (GEOFF ROBINS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2015

Stephane Dion şi-a ocupat miercuri fotoliul de ministru de Externe şi nu a pierdut deloc timpul, anunţând în mod clar că diplomaţia sub conducerea sa va lua o nouă direcţie.

Conform lui Dion, Canada îşi va schimba abordarea şi va fi un “intermediar cinstit” în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care va încerca să îmbunătăţească relaţiile cu toţi “partenerii legitimi”.

“Israelul este un prieten, este un aliat, dar pentru ca noi să fim un aliat eficient trebuie să ne întărim relaţia cu ceilalţi parteneri legitimi din regiune”, a declarat Dion.

În plus, el a subliniat importanţa consolidării relaţiilor cu Beirutul, un lucru care va “ajuta Libanul dar şi Israelul”.

“Pentru a putea fi de ajutor, trebuie să îţi întăreşti relaţia cu ceilalţi parteneri legitimi şi exact asta vom face”, a mai declarat noul ministru de Externe.

“Israelul înţelege că pentru a putea fi de ajutor, trebuie să ne întărim legăturile cu ţările din jurul Israelului şi că acestea ar trebui să devină o parte a soluţiei, şi să nu devină complet nefuncţionale aşa cum, din păcate, s-a întâmplat în cazul Siriei”.

Libanul este guvernat de o coaliţie naţionalistă care include Hezbollah, un grup şiit ce are legături apropiate cu Iranul şi care este considerat atât de SUA cât şi de Israel drept o organizaţie teroristă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor