Nuclearelectrica vrea să participe la alte proiecte de producere a energiei

.
. (Oli Scarff / Getty Images)

După lansarea ofertei publice primare de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica, la Bursa de Valori Bucureşti, compania analizează posibilitatea participării la alte proiecte de producere a energiei, printre care şi cel al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, potrivit prospectului de ofertă privind listarea la bursă.

Nuclearelectrica intenţionează să participe în calitate de acţionar minoritar în diverse companii cu activitate în producerea de energie electrică.

”Societatea poate lua în considerare în perioada următoare participarea în calitate de acţionar minoritar în diverse companii de proiect, având ca obiect de activitate producerea de energie din alte surse decât cea nucleară; la ora actuală SNN analizează posibilitatea participării în calitate de acţionar minoritar în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lapuşteşti, proiect cu o valoare a investiţiei estimată la circa 1 miliard de euro şi o putere instalată de 1.000 MW”, se arată în prospect.

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lapuşteşti, judeţul Cluj, este un obiectiv de interes naţional, esenţial odată cu intrarea în funcţiune a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în 2019-2020. Hidrocentrala va avea rolul de a regla sistemul energetic, prin funcţionarea ca producător în timpul zilei, când cererea de energie este mare, şi ca utilizator de energie în timpul nopţii, folosind surplusul de electricitate din reţea pentru a pompa apa înapoi în lacul de acumulare.

Realizarea hidrocentralei presupune o investiţie de aproximativ 1,164 de miliarde de euro fără TVA, potrivit datelor de pe site-ul proiectului. Hidroelectrica, iniţiatorul proiectului, caută momentan investitori alături de care să realizeze hidrocentrala. Mai multe companii din Europa, China şi SUA şi-au exprimat până acum intenţia de a participa la proiect.

Între timp, la BVB se derulează, până pe 20 septembrie, oferta publică primară de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica. 85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari. Oferta publică de acţiuni a Societăţii Naţionale Nuclearelectrica se derulează la un preţ de subscriere cuprins între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune.

Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Conform angajamentelor asumate în faţa FMI, planurile de privatizări ale Guvernului prevăd listarea a 10% din Nuclearelectrica în septembrie 2013 şi a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.

După Neclearelectrica, urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o participaţie de 10% din Hidroelectrica va fi cotată la bursă în toamna anului viitor, iar Complexul Energetic Hunedoara va fi vândut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie