Obama se întâlneşte marţi cu viitorul preşedinte al Chinei

Presedintele american Barack Obama
Presedintele american Barack Obama (Yuri Gripas-Pool / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama se întâlneşte marţi cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping, cel care va trebui să conducă Beijingul în următorul deceniu.

Vicepreşedintele Xi a ajuns luni în Statele Unite pentru un turneu de patru zile.

Marţi el are programată o întrevedere cu Obama în Biroul Oval de la Casa Albă.

Xi, în vârstă de 58 de ani, urmează să îl înlocuiască, la sfârşitul acestui an, pe Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist, iar din 2013 îi va succeda şi la preşedinţie.

Este puţin probabil ca vizita sa în SUA să anunţe schimbări de politică, dar ar putea oferi o idee despre stilul său de a conduce.

Deplasarea sa intervine la un an după vizita intens mediatizată a lui Hu, care a dat un ton pozitiv în 2011 relaţiilor SUA-China. Pe parcurs au apărut, însă, diferite obstacole, iar vizita lui Xi îi va oferi administraţiei Obama o şansă să insiste asupra diferitelor dosare, de la deterioarea situaţiei disidenţilor la tensiunile din Tibet şi la problemele comerciale.

Pe parcursul vizitei sale, Xi va fi însoţit, în cea mai mare parte, de vicepreşedintele Joe Biden. El se va întâlni şi cu secretarul apărării Leon Panetta, care speră să revigoreze relaţiile militare dintre cele două puteri.

Washingtonul va încerca să convingă un Beijing sceptic că atenţia deosebită acordată în relaţiile externe zonei Asia-Pacific nu vizează să controleze dezvoltarea Chinei.

Iar Beijingul va încerca să convingă SUA şi multe ţări asiatice să nu se teamă de dezvoltarea sa militară.

Cu toate acestea, vizita se va concentra în special pe chestiuni economice.

Pe agendă vor figura, totuşi, şi dosarul nord-coreean, iranian şi sirian, în special după decizia de săptămâna trecută a Chinei de a bloca, alături de Rusia, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind regimul de la Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe