Obiceiuri simple ce-ţi pot schimba viaţa în totalitate (I)

O călătorie de 1000 de km începe cu primul pas, iar acest lucru ne arată faptul că paşi mici făcuţi într-o anumită direcţie, ne pot ajuta să ajungem departe.
cuplu la munte
cuplu la munte (cuplu la munte)

Cheia aici este perseverenţa în a face paşi mărunţi şi a menţine aceeaşi direcţie. Să construieşti un obicei care-ţi va schimba viaţa în mod fundamental poate fi dificil, pentru că pot apare dificultăţi când vine vorba de a ne menţine motivaţia destul de mult timp, până începi să vezi schimbarea.

Dar formarea unui obicei mic? Acest lucru este mai abordabil şi există cercetări ample făcute pe acest subiect, ce scot în evidenţă modul în care obiceiuri mărunte specifice pot crea o schimbare importantă în comportamentul nostru. Mai jos găseşti diverse obiceiuri simple pe care le-ai putea încorpora în viaţa ta. Poate că nu par mare lucru, însă dacă începi să le practici cu regularitate, îţi pot influenţa într-un mod important nivelul de energie, forma fizică, relaţiile, munca, comunitatea şi mediul din jur.

Obiceiuri simple pentru un corp sănătos

1. Printre primele lucruri pe care să le faci când te trezeşti dimineaţa, este să bei un pahar cu apă. În timpul zilei devenim atât de ocupaţi cu munca, încât nu oferim organismului nostru destulă apă. Sau înlocuim apa cu suc, cafea sau ceai.

Aminteşte-ţi că ai de făcut acest lucru lăsând seara pe noptieră sau pe masă un pahar mare cu apă.

2. Parchează cât mai departe faţă de uşa de la intrare. Scapă de efectele unui stil de viaţă sedentar, mărind numărul de paşi pe care-l faci zilnic, cu fiecare ocazie pe care o ai la îndemână. De fapt, lucruri simple precum drumul mai lung pe care-l ai de parcurs de la maşină la uşă, poate fi mai eficient decât o sesiune serioasă de mers la sală, când vine vorba de a contrabalansa efectul orelor pe care le muncim la birou.

3. Consumă fructe sau legume la fiecare masă. Poate fi o salată, o felie de pepene, nişte fructe de pădure, câteva beţe de morcov sau felii de castravete. Nu numai că vei avea parte de mai mulţi nutrienţi, dar vei asimila mai multe fibre ce te-ar putea ajuta să scapi de kilograme în plus, să economiseşti energie şi să nu-ţi mai fie foame.

4. Ridică-te în picioare şi fă puţin stretching la fiecare oră. Nu trebuie să fie mare lucru. Ridică-te din locul unde eşti, întinde o mână peste cap, apoi cealaltă, inspiră profund de câteva ori, mişcă-ţi trunchiul, roteşte-ţi umerii. Îţi poţi pune o alarmă care să-ţi amintească să faci acest lucru. Faptul că stai jos pentru o perioadă mai lungă de timp, îţi poate afecta în mod negativ corpul şi creierul

5. Ia cu tine o pungă mică cu alune şi seminţe, indiferent unde te duci. Ceva bogat în proteine te va ajuta să stai departe de senzaţia de foame şi de punctul în care ţi-ar fi atât de foame, încât ai mânca orice, indiferent de numărul de calorii. Cu putin mai multe proteine în dieta zilnică, îţi poţi stimula metabolismul şi te poate ajuta în dobândirea masei musculare.

Obiceiuri simple pentru o minte sănătoasă

1. Pune întrebări deschise şi evită-le pe cele la care se poate răspunde doar cu “da” sau “nu”. Încearcă întrebări care încep cu “Ce părere ai de ...” sau “Cum ai proceda…” sau “Cum a fost experienţa ta cu…”. Apoi ascultă cu o minte deschisă ca şi cum ai învăţa ceva nou. Având o perspectivă deschisă şi purtând conversaţii profunde, te va ajuta să relaţionezi cu cei din jur, să-ţi cultivi empatia, menţii problemele în perspectivă, îţi faci noi prieteni şi înveţi abordări noi în ceea priveşte viaţa în ansamblul ei.

2. Ţine la îndemână câteva elemente artistice, fie pe masă, birou sau raft. Nu forţa nimic, doar fii sigur că sunt undeva uşor accesibil, de unde le poţi lua şi-ţi poţi exersa latura artistică. Poate fi o carte de colorat pentru adulţi, creioane, carioci, pensule, etc.

3. Practică meditaţia în fiecare zi. Efectele acesteia asupra minţii şi corpului au fost scoase în evidenţă de numeroase studii. Te va ajuta să ai o minte liniştită, un corp echilibrat şi te vei putea concentra mult mai uşor pe ceea ce ai de făcut.

4. Aşterne-ţi gândurile la sfârşitul zilei timp de câteva minute. Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a-ţi elibera mintea de lucrurile care s-au acumulat de-a lungul zilei. Nu-i mare lucru. Poate fi un jurnal sau un simplu carneţel lângă pat, în care pur si simplu îţi verşi gândurile fără să le editezi. Studiile arată că acest tip de activitate poate reduce nivelul de anxietate şi te ţine departe de stare de depresie.

5. Alege un gând pe care să-l ai când ajungi în situaţii stresante. Să fie ceva simplu şi uşor de ţinut minte, ce te ajută să te calmezi şi îţi aminteşte de lucrurile importante pentru tine. Astfel îţi vei forma un obicei prin care reacţionezi la stres. Printre posibilele variante ar putea fi: Va trece şi acest lucru. Sunt mai puternic decât cred. Pot să învăţ ceea ce am de învăţat atunci când trebuie învăţat. Am făcut faţă unor situaţii mai dificile ca aceasta. Nu sunt singur. Când îmi asum responsabilitatea, pot să influenţez rezultatul.

Obiceiuri simple pentru a fi mai productiv

1. Când ai de-a face cu o situaţie care-ţi ridică probleme, un proiect intimidant, un pas nou în carieră, o întâlnire importantă, gândeşte-te la o persoană pe care o admiri ce lucrează în aceeaşi industrie cu tine sau urmează aceeaşi carieră. Apoi întreabă-te ce ar face această persoană dacă ar fi în locul tău. Cum ar face faţă situaţiei? Cum s-ar simţi? I-ar fi teamă şi s-ar simţi intimidată, sau ar fi calmă şi ar avea încredere în ea? Acum imaginează-ţi că ai face acelaşi lucru pe care l-ar face această persoană, într-o situaţie anume.

Acest lucru te va ajuta să înţelegi care sunt cele mai bune lucruri pe care le poţi face, în timp ce dai la o parte comportamentele care te trag în jos

2. La birou, zilnic, după ce se încheie ziua de lucru, fă o mică retrospectivă asupra lucrurilor pe care le-ai făcut. Doar 5 minute, nu mai mult. Scrie o mică listă cu ceea ce ai reuşit faci. Apoi ceea ce nu ţi-a ieşit şi ce te-a oprit. Nu te pune singur jos pentru lucrurile care nu au mers cum te aşteptai, ci doar observă-le. Încheie totul orientându-ţi atenţia asupra lucrurilor pe care le-ai făcut bine.

Acest tip de retrospectivă la sfârşitul zilei te va ajuta să-ţi scoţi în evidenţă lucrurile pe care le faci bine şi să devii conştient de cele care au tendinţa să te distragă de la ceea ce-ţi propui.

3. Închide toate notificările pentru fiecare bloc de timp pe care-l dedici muncii. Când treci de la o sarcină la alta, ne putem pierde până la 40% din timpul de lucru în timp ce ne ocupăm de tot felul de lucruri lipsite de importanţă. Merită? Poate dacă ai timp nesfârşit la dispoziţie, însă ştim că nu acesta este cazul.

4. Răspunde tuturor invitaţiilor şi oportunităţilor cu “îmi verific calendarul/agenda şi revin cu un răspuns”. Poate că eşti genul de persoană care se grăbeşte să spună “nu”, sau care vrea mereu să facă pe plac celor din jur şi spune “da”, numai pentru a se trezi că este supra aglomerat şi copleşit de ceea ce are de făcut. Ia-ţi timp să evaluezi fiecare oportunitate, să observi ce este prioritar pentru tine şi să determini ce are loc şi ce nu are loc printre activităţile tale.

5. Alocă-ţi 5 minute pe zi gândindu-te la drumul pe care ar trebui să-l parcurgi, în mare, pentru a-ţi atinge obiectivele legate de carieră. Să vizualizezi rezultatul final nu prea te ajută să ajungi acolo. Vizualizând cum treci prin paşii care te vor duce acolo, te poate ajuta să-i urmezi atunci când va sosi momentul potrivit.

În articolul următor voi vorbi despre “Relaţii” şi “Comunitatea şi mediul din jur”. Vei observa cum obiceiuri simple pot avea un impact important în viaţa ta.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură