Obiceiuri simple ce-ţi pot schimba viaţa în totalitate (II)

Nu trebuie să faci o schimbare importantă dintr-o dată pentru a aduce ceva nou în viaţa ta. Obiceiuri simple făcute în mod repetat de-a lungul timpului, îţi pot schimba viaţa în totalitate.
peisaj
peisaj (peisaj)

În articolul anterior am vorbit despre obiceiuri simple pentru un corp sănătos, o minte sănătoasă şi pentru a fi mai productiv. Astăzi vom vorbi despre relaţii, comunitatea şi mediul din jur.

Obiceiuri simple pentru relaţii de calitate

1. Sună, trimite un sms sau email unui prieten sau membru de familie în fiecare zi. Să ţii legătura cu cineva nu a fost nicicând mai simplu, însă ne poate intra în obişnuinţă să interacţionăm doar cu oamenii de la muncă sau cei care apar cel mai mult pe profilul nostru în diferite reţele de socializare.

Fă un pas mai departe şi ţine legătura cu prietenii şi membrii de familie la care ţii cel mai mult. Ai nevoie doar de câteva minute pentru a investi într-o relaţie şi să rămâi în final cu o reţea extinsă de oameni în jurul tău, indiferent de distanţa fizică dintre voi.

2. Mulţumeşte cuiva în fiecare săptămână. Cel mai bine este dacă faci asta în scris. Poate fi o mică scrisoare către o persoană care nu mai este printre noi, dar care a avut un impact pozitiv asupra ta şi să-i spui toate lucrurile pe care ai fi dorit să i le spui faţă în faţă. Sau fă acelaşi lucru pentru o persoană care face sau a făcut parte din viaţa ta şi trimite-i-o. Să-ţi cultivi recunoştinţa te ajută să scapi de frici. Cum s-ar îmbunătăţi viaţa ta dacă ţi-ai forma un obicei să apreciezi ceea ce ai acum, în loc să-ţi fie teamă?

3. Încheie fiecare zi cu o vorbă de încurajare sau de mulţumire. Acest obicei simplu poate suda o relaţie pe termen lung. Înainte de a te întoarce pe o parte şi a adormi, spune-i partenerului de cuplu că-l accepţi şi-l preţuieşti. Nu trebuie să fie ceva elaborat, poate fi ceva simplu precum “Îmi place foarte mult că sunt împreună cu tine” sau “Îţi mulţumesc că eşti alături de mine”. Asta va transmite mesajul corect.

Dacă nu eşti într-o relaţie, poţi să fii recunoscător pentru ceea ce ai în viaţa ta şi să-ţi spui câteva vorbe de încurajare. Sună puţin ciudat? Poate, dar te va ajuta să-ţi construieşti încrederea în propriile forţe şi te va ajuta ca în urma unei zile dificile, să nu mergi din rău în mai rău.

4. Fă o mică pauză înainte de a răspunde. Fă-ţi un obicei să asculţi cu atenţie, acordându-ţi timp să te gândeşti la răspuns în timpul acelei pauze şi nu în timp ce cealaltă persoană vorbeşte. Acest lucru nu doar arată că pui preţ pe ceea ce are de spus celălalt, dar îţi oferă o fereastră de timp să-ţi cântăreşti atitudinea şi cuvintele. Într-o situaţie tensionată sau conversaţie stresantă, o pauză scurtă de 5 secunde te poate ajuta să nu-ţi ieşi din fire şi să distrugi o relaţie la care ţii foarte mult.

5. Ia o pauză. Vei trece prin lucruri dificile când vei fi stresat, frustrat, furios şi nerăbdător. Este în regulă pentru că în momentul în care iei o pauză, poţi să observi lucrurile în perspectivă. Nu te poţi aştepta să fii un robot lipsit de orice emoţie, însă poţi să-ţi formezi un obicei prin care iei o pauză de 5 minute de la tot ceea ce faci, când simţi că lucrurile prin care treci încep să te afecteze.

Plimbă-te puţin prin cartier, mergi într-o cameră în care eşti doar tu, plimbă-te puţin cu maşina cu geamurile deschise şi o muzică plăcută. Găseşte-ţi acea activitate potrivită pentru tine ce te ajută să te deconectezi puţin şi pune-o în practică de fiecare dată când a sosit momentul potrivit.

Obiceiuri simple pentru o comunitate şi un mediu înconjurător mai bune

1. Ieşi pentru o plimbare scurtă prin cartier având la tine un sac de gunoi curat şi adună sticlele sau ambalajele pe care le găseşti. Acest obicei zilnic sau săptămânal te va ajuta să devii conştient de modul în care preţuieşti mediul în care trăieşti în fiecare zi. De asemenea, n-ai de unde să ştii ce efect poate avea acest lucru asupra celor din jur. Câteodată o singură persoană care-şi alocă timp să facă ceva pentru binele tuturor, poate fi de ajuns pentru ai stimula pe ceilalţi să aibă de asemenea grijă de acest aspect.

2. Salută-ţi vecinii şi dacă este oportun, staţi puţin de vorbă. Acest lucru va crea o comunitate mai strânsă şi cei care te vor vedea că faci asta, o să înceapă să o facă şi ei. Da, ştiu, am trecut printr-o perioadă în care vecinii nu prea vorbeau între ei pentru că nu ştiai cu cine stai de vorbă şi în ce bucluc te puteai găsi după aceea, însă haide să o lăsăm undeva în trecut şi să fim noi cei care începem să ne schimbăm modul de a fi şi gândi.

3. Împrumută înainte de a cumpăra ceva important. Nu este mereu posibil, însă de ce să nu încerci mai întâi? Vei economisi bani şi vei proteja mediul. Mai întâi împrumută, încearcă şi observă dacă este ceva ce-ţi doreşti, ai nevoie sau chiar trebuie să ai acel lucru? Dacă da, vezi dacă poţi găsi unul la mâna a doua înainte de a te grăbi să cumperi ceva nou. Desigur că acest lucru nu se aplică pentru orice, dar se poate aplica pentru multe lucruri.

4. Donează lucrurile de care nu mai ai nevoie sau care stau degeaba în debara. Fă-ţi un obicei ca în fiecare an să treci prin tot ce ai şi să vezi la ce poţi să renunţi. Lasă deoparte gândirea “dar poate o să-mi folosească la un moment dat” şi nu mai strânge lucruri de care nu mai ai loc. Sunt multe persoane care au nevoie şi chiar ar fi recunoscătoare dacă ar primi din lucrurile pe care pur şi simplu nu le mai foloseşti de mai mulţi ani.

5. Ţine bicicleta undeva la vedere. Nu-i nevoie să o foloseşti de fiecare dată când te duci în oraş, însă de fiecare dată când ieşi pe uşă şi vrei să te duci la maşină, întreabă-te: “Pot să rezolv această chestiune şi pe bicicletă?”. Răspunde-ţi sincer!

Dacă nu ai reuşit să citeşti articolul anterior în care am vorbit despre obiceiuri simple pentru un corp sănătos, o minte sănătoasă şi pentru a fi mai productiv, îl găseşti aici.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură