Oprescu şi Ponta somaţi de ACL să spună cu cât va scădea factura la apă caldă şi curent (Video)

Conferinţă de presă la sediul PDL cu Mihai Atănăsoaiei
Conferinţă de presă la sediul PDL cu Mihai Atănăsoaiei (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB ) în care se va vota (pentru a cincea oară) fuziunea RADET-ELCEN a fost prefigurată, luni, de o conferinţă de presă ACL. Purtătorul de cuvânt al PDL Bucureşti, Mihai Atănăsoaei a explicat cu această ocazie că votul ACL în privinţa fuziunii ELCEN-RADET vine la pachet cu solicitarea expresă către Sorin Oprescu de a prezenta bucureştenilor PROCENTUL cu care va scădea factura pentru apă caldă şi căldură.

"Am mai votat de încă patru ori, fără niciun efect întrucât majoritatea lui Oprescu, adică PSD cu susţinerea lui Ponta, a atacat de tot atâtea ori aceste hotărâri. ", a explicat Atănăsoaiei, precizând că , de data aceasta, votul ACL-ului este însoţit de o solicitare fermă adresată atât primarului general Sorin Oprescu cât şi premierului V.V.Ponta, în calitatea sa de preşedinte al PSD, şi anume să le comunice bucureştenilor cu cât vor scădea facturile la apă caldă şi căldură în urma fuziunii Elcen şi Radet.

"Le cerem PSD şi lui Victor Ponta ca până mâine, ora 13:00, să le spună bucureştenilor care este procentul cu care, în urma fuziunii RADET-ELCEN, factura la apă caldă şi căldură va scădea în Bucureşti! Din martie 2013, când tot împreună anunţau scăderea acestor costuri, şi până acum nici unul dintre ei nu şi-a asumat o cifră pe care să o prezinte cu responsabilitate bucureştenilor. Lui Sorin Oprescu îi cerem ca până mâine, ora 13.00, în virtutea calităţii sale auto-proclamate de “garant al fuziunii” să anunţe şi să garanteze public suma cu care se va ieftini factura pentru apă caldă şi căldură. În caz contrar, vom înţelege că fuziunea NU se face pentru bucureşteni, ci pentru un grup de interese aciuat în jurul lui Sorin Oprescu.", a declarat Atănăsoaiei.

Fuziunea Elcen - Radet

Potrivit ACL, sistemul centralizat de încălzire al oraşului este pe cale să se prăbuşească, singurul vinovat de această situaţie fiind Primarul General, Sorin Oprescu. Această situaţie s-ar datora în exclusivitate lui Sorin Oprescu, care, conform consilierilor ACL, a refuzat în mod sistematic să plătească sumele datorate ca subvenţie către societăţile furnizoare şi a acumulat datorii masive care au dus la oprirea gazului.

"În mod sistematic, în cei şase ani de mandat, acesta a refuzat să plătească sumele datorate ca subvenţie către societăţile furnizoare, în aşa fel încât, în acest moment, s-au acumulat datorii de peste 700 de milioane de euro, ceea ce a făcut să se oprească gazul la intrarea în societăţile producătoare. În iresponsabilitatea sa, Sorin Oprescu nu realizează, deşi am încercat să îi explicăm, că oprirea căldurii în Bucureşti nu este numai o chestiune socială, nu produce numai daune sociale, că oamenii nu au căldură, ci este pe cale să producă daune ireparabile de mediu. Gândiţi-vă ce înseamnă că fiecare cetăţean să îşi pună în apartament câte o centrală. În câţiva ani în Bucureşti nu se va mai putea respira. Calitatea vieţii în oraş va deveni sub orice standard", a explicat recent liderul consilierilor PDL Mircea Raicu.

RADET are în prezent datorii de peste 700 de milioane de euro şi riscă insolvenţa. În urmă cu o lună, directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, declara pentru Hotnews că RADET nu a mai achitat de doi ani de zile facturile pentru energie termică furnizată de ELCEN, în prezent datoriile regiei la această societate fiind de 3,2 miliarde lei. Mare parte dintre uriaşele datorii s-au acumulat în timpul mandatului primarului Sorin Oprescu, deşi acesta a declarat tot timpul că datoriile "au fost moştenite".

ELCEN şi RADET urmează însă să fuzioneze, ceea ce înseamnă că regia ar putea scăpa de o parte dintre datoriile către ELCEN. Fuziunea nu va şterge însă şi creditele către furnizori şi cele pentru investiţii angajate de RADET în ultimii ani. În consecinţă, societatea ce se va naşte din fuziunea celor două companii va avea din start datorii.

ELCEN, care are electrocentrale în Bucureşti şi Constanţa, se va separa în două, ELCEN Bucureşti, care va fi preluat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti odată ce va fi fuzionat cu RADET-ul şi ELCEN Constanţa. Capitala se va alege cu o datorie de 1,4 miliarde de lei, potrivit calculelor făcute la finalul anului 2013, în timp ce constănţenilor le vor reveni datorii de "numai" 200 de milioane de lei, aduse "zestre" de ELCEN Constanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne