Ponta - încă un bir pentru populaţie. Posesorii de centrale termice pedepsiţi să plătească taxă "de poluare"

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Românii care, sătui să plătească lună de lună pierderile pe reţea ale RADET, s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire şi şi-au montat centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare. Aflat la Tulcea pentru pregătirea campaniei electorale, premierul Victor Ponta a anunţat că, din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare.

Noua taxă pe poluare ar fi impusă de Uniunea Europeană iar România a amânat cât a putut introducerea ei, a mai explicat prezidenţiabilul PSD. Dacă în urmă cu un an - când Victor Ponta nu se hotărâse să candideze la preşedinţie - s-a avansat ideea că proprietarii de centrale de apartament vor plăti 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centralele proprii, acum, înainte de alegeri, premierul a refuzat să spună care va fi suma exactă, "dezvăluind" doar că aceasta va fi "neglijabilă."

Mai mult, potrivit capital.ro, în timp ce Ponta pasează răspunderea pentru acesta taxă asupra Bruxelles-ului, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că în unele ţări din UE chiar se acordă subvenţie pentru montarea de centrale de apartamente performante şi numai centralele învechite sunt taxate.

În timp ce posesorii de centrale termice se plâng că nu văd rostul acestei taxe în condiţiile în care CET-urile poluează considerabil mai mult decât centrale de apartament, nici românii care deja plăteau facturi consistente la întreţinere, nu au motive să fie mai fericiţi.

Potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere pe site-ul Primăriei Capitalei, din această toamnă, tariful pentru distribuţia şi transportul energiei termice din Bucureşti, furnizată de RADET, ar putea creşte cu 10,7% pentru consumatorii casnici şi cu 21,41% pentru cei non-casnici.

Din proiectul de hotărâre pentru transportul şi distribuţia energiei termice din punctele termice urbane reiese că preţul pe care îl vor plăti consumatorii casnici pe gigacalorie va fi de 117,61 lei fără TVA, faţă de 106,24 de lei cât este în prezent, în timp ce cei non-casnici vor plăti 128,99 lei/Gcal.