Orban: Nu am avut nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară!

Liberalii nu au venit cu o propunere de premier căci nu existau şanse să coaguleze o majoritate parlamentară, a declarat Orban, precizând că se aşteaptă ca, dacă Tudose va fi învestit, noul guvern să performeze la fel de slab ca cel abia dat jos.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mihai Tudose nu are calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de premier, iar un Guvern Tudose va avea o performanţă la fel de slabă precum Guvernul Grindeanu, a opinat Ludovic Orban, luni seară, la Realitatea TV.

"Persoana propusă de PSD este una care nu are niciuna dintre calităţile necesare pentru a putea conduce un guvern. Eu sunt convins că performanţa Guvernului, dacă va fi învestit, va fi la fel de slabă ca şi perfomanţa fostului Guvern. Nu văd de ce ar fi un premier bun, atâta timp cât, după analiza lui Dragnea, nu a îndeplinit niciuna dintre măsurile cuprinse în programul de guvernare", a declarat Orban.

Cât despre faptul că guvernul său nu i-a prezentat lui Iohannis nicio propunere pentru funcţia de premier, Orban a subliniat că această decizie a fost luată după ce, în urma discuţiilor cu posibili parteneri politici, a constatat că nu există nicio şansă ca liberalii să formeze majoritate parlamentară.

"Nu am avut nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară. Am negociat cu posibilii parteneri care ar fi putut să devină parte într-o astfel de majoritate, însă nu am ajuns nici măcar la un scor care să ne dea o speranţă. Practic, dintre toţi partenerii de discuţie singuri care ne-au dat un răspuns favorabil au fost cei de la PMP şi USR, dar nu depăşeam 35%. Structura Parlamentului este dată de alegerile din ultimele şase luni. Nu puteam formula o propunere de premier în condiţiile în care preşedintele s-a pronunţat şi a cerut, printre condiţii, să existe majoritate parlamentară. După părerea mea, ar fi fost o încălcare a regulilor de bun simţ dintr-o democraţie. O formaţiune politică poate să desemneze un premier atunci când are capacitatea de a forma o majoritate parlamentară", a declarat Orban.

Liderul PNL a admis că a purtat discuţii inclusiv cu UDMR:

"Am stat de vorbă şi cu cei de la UDMR. Nu am simţit o intenţie serioasă de a participa la formarea unei majorităţi parlamentare. Nu vreau să mă refer şi la alte lucruri pe care le-ar fi presupus o negociere mai adâncă cu cei de la UDMR", a declarat Kelemen Hunor.

"Mi-aş fi dorit din tot sufletul să reuşim să construim o majoritate sau măcar să avem o speranţă, dar nu este posibil. Iar să fi formulat o propunere de premier nu ar fi fost un gest matur politic, care să creeze oportunitatea reală de a respinge propunerea PSD. Oricum, noi avem o hotărâre clară să votăm împotriva oricărei forme de guvern care conţine PSD şi vom încerca să convingem câţi mai mulţi parlamentari să voteze împotrivă", a adăugat liberalul.