Papahagi vrea conducerea PMP. „Trebuie să ne opunem găunoşeniei cu înveliş mediatic numită Ponta”

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Adrian Papahagi, unul din membrii fondatori ai PMP şi singurul „care a denunţat din interior deriva PMP prin asocierea cu personaje şi practici controversate” şi-a anunţat marţi candidatura la şefia partidului, propunând ca PMP să se opună „găunoşeniei cu înveliş mediatic numită Ponta” nu prin ceva similar ci prin ceva radical opus: substanţă, cinste, patriotism, valori.

„Cel mai probabil, PMP va avea congres în luna iunie. Am decis să candidez la preşedinţia partidului, dacă nu o va face unul mai bun ca mine, în care caz îl voi sprijini. Am fost singurul care a denunţat din interior deriva PMP prin asocierea cu personaje şi practici controversate, asumându-mi până la capăt gestul. Demisia mea a fost un protest faţă de îndepărtarea partidului "altfel" de la proiectul originar. Am arătat că nu ţin la funcţii, ci la principii. Imaginea nu ţine loc de substanţă. Nu contează că porţi blugi sau costum, important e să fii credibil, cinstit şi articulat”, a anunţat Papahagi.

Papahagi s-a retras la un moment dat din partid în semn de protest faţă de intrarea în rândurile membrilor PMP a liberalului Marian Anton, un personaj implicat în numeroase scandaluri în ultimii ani, unul din cei care a votat pentru modificarea Codului Penal în Marţea Neagră. Decizia acestuia a stârnit la vremea respectivă valuri de solidaritate.

„Nu putem opune găunoşeniei cu înveliş mediatic numite Ponta ceva similar; este datoria noastră să-i contrapunem ceva radical opus: substanţă, cinste, patriotism, valori. PMP este un partid cu viitor, în care merită investit. Cred în PMP, cred în reformism, cred în şansele dreptei unite de a câştiga preşedinţia României şi de a guverna din iarna acestui an”, a subliniat Adrian Papahagi.

Vorbind în contextul alegerilor care au trecut, Papahagi a opinat că cele trei ingrediente ale unui succes PMP erau, în viziunea sa, sprijinul fără echivoc al preşedintelui Traian Băsescu, pe care l-a avut, cât mai multe structuri funcţionale (unde s-a reuşit, susţine acesta) şi vârfuri de lance care să reprezinte, azi, garanţia reformismului promovat de Băsescu în ultimul deceniu.

„Ideea pentru care m-am luptat, fără succes, a fost crearea unui PMP care să atragă toată gruparea reformistă din PDL, dar şi Forţa Civică a lui MRU (la Cluj, am lucrat o vreme în tandem), pe lângă oameni tineri care nu mai făcuseră politică. Visam la o listă de europarlamentari deschisă de MRU, Monica Macovei, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Cristian Preda etc. Cred că eram azi la 15%, peste PNL şi PDL. Toate acestea sunt acum istorie contrafactuală. Actorii principali au avut alte opţiuni. În ce mă priveşte, voi încerca să ţin această linie principială”, a precizat acesta.

Papahagi a afirmat că dacă se va organiza un congres PMP, va candida la preşedinţia partidului, propunând această direcţie cât şi alianţa cu celelalte forţe de dreapta.

„Cred că toţi oamenii onorabili din partidele de dreapta trebuie să-şi dea mâna şi să tragă în aceeaşi direcţie. Avem datoria să dăm ţării un guvern creştin-democrat şi liberal serios, cu câteva linii non-negociabile: stat de drept şi justiţie independentă; depolitizarea şi reforma administraţiei; libertate economică, fiscalitate redusă, retragerea statului din economie; valori tradiţionale şi patriotism, accent pe familie şi educaţie; linia europeană şi atlantistă clară”, a adăugat politicianul.

Adrian Papahagi a criticat şi revărsarea de ură la adresa Elenei Udrea, pe care a catalogat-o drept „detestabilă”.

„Nu am susţinut-o în PDL, am avut opinii divergente în PMP, iar dacă va fi cazul o voi concura. Să fim însă oneşti: Elena Udrea a adus notorietate PMP, a muncit mult pentru acest partid şi a lucrat cum s-a priceput pentru imaginea lui. Cu siguranţă a adus multă atenţie şi voturi; cu siguranţă, a şi pierdut voturi. Mă voi duela cu ea în viziune, opţiuni, stil etc., dar nu voi ezita niciodată să-i recunosc calităţile şi să apar demnitatea sa, ca femeie şi ca om, în faţa detractorilor violenţi şi vulgari”, a menţionat acesta.

Liderul PMP a subliniat necesitatea unei alianţe pentru majoritatea prezidenţială, iar „despre fuziuni, un singur mare partid sau o uniune populară, că toţi suntem în PPE, şi altele se poate vorbi după o eventuală victorie în iarnă”.

„Planul de coalizare a dreptei nu trebuie să se transforme în alibi pentru eşecurile unora sau altora, sau să fie pretext de vendetă. Hai să nu fim laşi şi meschini... măcar până îl oprim pe Arturo Ui; apoi mai vedem”, a concluzionat acesta.