Parlamentul înfrânt de CCR. Danileţ: Pe cât pariem că niciun magistrat nu-i cere demisia lui Dragnea?

O lege aprobată de Camera Deputaţilor condusă de Liviu Dragnea - care aducea o serie de modificări Codului de procedură civilă - a fost declarată neconstituţională de CCR, la solicitarea Înaltei Curţi, pe motiv că a fost încălcat principiul bicameralismului.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis că deputaţii au încălcat principiul bicameralismului atunci când au decis să aducă modificări suplimentare Codului de procedură civilă folosindu-se de o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvernul Cioloş, relatează Digi24.

"Pe cât pariem că nu veţi auzi vreun magistrat care să ceară demisia şefului Camerei Deputaţilor pentru această încălcare gravă menită a eluda procedura de adoptare a unui act normativ? Asta pentru că noi respectăm instituţiile statului chiar şi când greşesc", a comentat judecătorul Cristi Danileţ.

În plus, prin modificările operate, deputaţii s-au îndepărtat substanţial de obiectivele urmărite de Guvernul Cioloş.

Deloc întâmplător, modificările aduse se referă la noi cazuri în care se poate cere revizuirea unei hotărâri definitive a instanţei, iar în enumerare au prins aleşii şi situaţia în care, după pronunţarea hotărârii definitive, sunt declarate neconstituţionale prevederile în baza cărora a fost emisă hotărârea.

În sesizarea depusă la CCR, ÎCCJ a susţinut că noile cazuri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti introduse de Camera Deputaţilor "au ca efect repunerea în discuţie a unui număr semnificativ de hotărâri judecătoreşti care au dobândit autoritate de lucru judecat". În plus, s-ar transforma calea extraordinară de atac într-o veritabilă cale ordinară de atac, într-un "apel deghizat".

Pentru mai multe detalii pe această temă intraţi aici.