Societatea civilă cere revocarea fiicei senatoarei Arcan din postul de subsecretar de stat

De profesionalismul şi competenţa funcţionarilor publici depinde bunul mers al administraţiei publice. De asemenea, imaginea Guvernului e judecată (şi) în funcţie de funcţionari. Ori, în aceste condiţii, numirea Andreei-Maria Arcan Apostol este un deserviciu adus atât Executivului cât şi tinerei, atrag atenţia mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.
Lansare Coaliţie Contract România
Lansare Coaliţie Contract România (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Mai multe organizaţii i-au cerut, miercuri, premierului Sorin Grindeanu, prin intermediul unei scrisori deschise, revocarea din funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a Andreei-Maria Arcan Apostol.

Solicitarea vine în contextul în care mediul online a vuit după numirea tinerei, multe persoane afirmând că această numire s-ar datora exclusiv faptului că Arcan Apostol este fiica unei senatoare PSD.

"Conform informaţiilor apărute în mass-media, doamna Andreea-Maria Arcan Apostol s-a specializat în jurnalism la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a urmat un master în Ştiinţe Penale la Facultatea de Drept "Dimitrie Cantemir” şi a lucrat ca prezentatoare de televiziune. Totodată, după cum probabil ştiţi, doamna Andreea-Maria Arcan Apostol este fiica senatoarei PSD Emilia Arcan", scriu semnatarii scrisorii deschise.

În aceste condiţii, organizaţiile îi cer lui Grindeanu să răspundă la următoarele întrebări:

1.Care au fost criteriile în baza cărora aţi făcut această numire? Care au fost reuşitele profesionale şi academice care au determinat această alegere?

2.Cât a cântărit în decizia dumneavoastră faptul că mama doamnei Andreea-Maria Arcan Apostol este senator PSD?

De asemenea, ONG-urile şi grupurile de iniţiativă civică îi reamintesc lui Grindeanu că activitatea Guvernului pe care-l conduce este judecată de cetăţenii României prin intermediul contactului cu funcţionarii publici care îl reprezintă. Ori, prin numirea tinerei Andreea-Maria Arcan Apostol se face un deserviciu atât Guvernului cât şi tinerei Arcan.

"De profesionalismul şi competenţa acestora depinde bunul mers al administraţiei publice, influenţând direct imaginea Executivului. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este o instituţie în care accesul la funcţii, cu atât mai mult cu cât sunt de conducere, trebuie făcut în baza unor competenţe profesionale demonstrate şi nu pe baza nepotismului.

Considerăm că prin această numire faceţi un deserviciu atât imaginii Guvernului pe care îl conduceţi, cât şi doamnei Ana Maria Arcan Apostol, a cărei imagine publică este afectată în aceste zile, din cauza evidentei inadecvări dintre pregătirea şi competenţele sale şi funcţia în care a fost numită", susţin reprezentanţii societăţii civile.

"În aceste condiţii, solicităm revocarea acesteia din funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi numirea unei persoane cu pregătire şi competenţe solide în domeniul administraţiei publice, probate prin rezultate profesionale în baza unei proceduri de recrutare şi selecţie transparentă. Este o măsură necesară atât pentru cetăţenii României, cât şi pentru doamna Ana Maria Arcan şi pentru imaginea Guvernului pe care îl conduceţi", concluzionează cetăţenii.

Semnatarii scrisorii deschise sunt:

Asociaţia ”Evoluţie în Instituţie”- Membră a coaliţiei ”Contract România”, Asociaţia “Iniţiativa România ” - Membră a coaliţiei “Contract România”, Grupul civic “Iniţiativa Craiova”- Membru al coaliţiei “Contract România, ”Grupul civic “Aradul Civic” - Membru al coaliţiei “Contract România, ”Grupul civic “Oradea Civică” - Membră a coaliţiei “Contract România, ”Corupţia Ucide", Grupul civic ''Rezistenţa'', Asociaţia ''România fără ei'', Asociaţia ''România vie.''

Reamintim în context că, timp de zile în şir, presa şi mai ales Facebook-ul au vuit după ce Andreea-Maria Arcan Apostol a fost numită, la doar 27 de ani şi fără să aibă experienţă relevantă în domeniu, în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP).