Partidul-stat loveşte, românul plăteşte - Ponta renunţă la datoria Rompetrol

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Hotărârea de Guvern prin care statul a renunţat la 400 de milioane de dolari în favoarea Rompetrol a fost publicat joi în Monitorul Oficial (MO).

MO a publicat Hotărârea de Guvern privind Memorandumul cu Rompetrol, prin care Guvernul renunţă la toate procesele prin care se urmărea recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari cu care statul a creditat Rompetrol în 2003.

În schimb statului i se oferă promisiunea Rompetrolului că va face investiţii în România, fără ca în HG să fie prevăzut un termen pentru aceste ipotetice investiţii sau penalităţi, dacă acestea nu se vor realiza.

Prin Memorandumul adoptat de Guvernul Ponta, statului i se mai oferă perspectiva, la fel de nebuloasă, să îşi recupereze cândva pierderile, obţinând la un moment dat - tot neprecizat - profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român.

Decizia ca statul să renunţe de bună voie la - practic - 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG după ce Curtea Constituţională a decis că nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie. Hotărârea a fost semnată de premierul Ponta, de Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, de Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Energiei Constantin Nită, nu însă şi de Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul român şi grupul Rompetrol încă din februarie 2013 însă Guvernul a evitat să îşi asume răspunderea pentru adoptarea lui deşi aducea glorioasa perspectivă, conform premierului Ponta, a unor investiţii Rompetrol de 1 miliard de dolari.

Memorandumul cu pricina nu includea clauze prin care Statul să se poată asigura că Rompetrol face investiţia promisă de premier. Documentul, practic un contract între Rompetrol şi stat, nu preved nici în cât timp trebuie creat fondul de investiţii şi nici în cât timp ar trebui demarate acestea.

Astfel, Guvernul a încercat să eludeze răspunderea şi a pasat Parlamentului responsabilitatea adoptării prin lege a Memorandumului, fapt împiedicat de Traian Băsescu, care a trimis actul legislativ la CCR.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, să îl oblige pe premierul Victor Ponta să-şi asume ştergerea datoriilor Rompetrol, acuzându-l pe acesta - jurist de profesie - de „lacune în înţelegerea instituţiilor de drept”. În motivarea deciziei din 21 noiembrie, publicată la 21 decembrie în Monitorul Oficial, judecătorii evidenţiază că Parlamentul a încălcat Constituţia, intrând în jocul Guvernului şi aprobând Memorandumul cu Rompetrol ca lege.

CCR a fost de părere că termenii în care s-au semnat acordul duc la concluzia că este vorba de un contract de stat şi nicidecum de un Memorandum, ceea ce ar înseamnă că Parlamentul s-a substituit Guvernului adoptându-l şi a încălcat principiul potrivit căruia „nimeni nu este mai presus de lege”, votând un act normativ pentru un caz individual.

Memorandumul cu Rompetrol

Memorandumul cu Rompetrol prevede ştergerea datoriilor companiei Rompetrol către stat, în contul unor investiţii despre care nu se ştie când se vor realiza.

"Se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni. Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%”, a rezumat Guvernul, la finalul şedinţei de miercuri.

Practic, Guvernul Ponta renunţă la o serie de datorii generate în perioada Guvernului Năstase, când Dinu Patriciu s-a îmbogăţit profitând de sprijinul acordat de A. Năstase firmei Rompetrol.

În 2003, Guvernul Năstase a subscris obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând TVA, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorări de întârziere, dobânzi datorii şi neachitate de către societate, conform hotnews.

Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010. În 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din grupul Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, Kazmunaigaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari.

În august 2010, firma kazahă Rompetrol Group N.V. a achitat 54 de milioane de euro în contul datoriei către stat iar în septembrie 2010 şi-a majorat capitalul şi a convertit datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând pachetul majoritar pe care miza.

Acum, după Memorandumul semnat de Ponta, statul va rămâne cu doar 18% din acţiunile Rompetrol si promisiunea unui fond de investiţii negarantat prin nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie