Paşapoarte româneşti traficate de agenţii cu legături în mafia rusă

(Carl Court/AFP/Getty Images)

Agenţii care au legături cu mafia din Rusia vând cetăţenilor ruşi şi ucraineni paşapoarte ale unor state europene, inclusiv paşapoarte româneşti, în schimbul unor sume importante de bani, a relatat duminică The Mail.

Mai multe ţări europene sunt interesate să ofere cetăţenie minorităţilor etnice care vor să se întoarcă acasă, însă acest lucru a alimentat şi comerţul ilicit, controlat în mare parte de agenţii cu legături în mafia rusă.

Letonia, Germania, Polonia, România şi Ungaria au un program naţional prin care oferă cetăţenie victimelor deportate în Siberia în perioada stalinistă. Publicaţia britanică precizează că, pe fondul acestor condiţii, mai multe agenţii cu legături în mafia rusă au dezvoltat o reţea de trafic de paşapoarte.

Potrivit The Mail, această rută legală acordă mai multor milioane de oameni dreptul să obţină cetăţenie legală, dar în acelaşi timp deschide uşa din spate a Europei pentru cetăţenii din Rusia şi Ucraina.

Publicaţia notează că aceste agenţii oferă cetăţenilor ruşi şi ucraineni, care nu au astfel de drepturi, paşapoarte pentru state membre UE, în schimbul unor sume mari de bani. Un exemplu în acest sens este o agenţie din Kiev care susţine că avocaţii săi ”au găsit metode rapide de a dobândi cetăţenie română şi un paşaport, dar şi cetăţenia altor state UE”.

Agenţia afirmă de asemenea că ucrainenii cu paşaport UE vor avea dreptul să muncească în Anglia. De asemenea, agenţia s-a oferit să-i găsească rudele din România unei cliente, care a insistat că nu are astfel de rude.

”După ce îţi găsim rudele din România, va trebui să dovedeşti la tribunal că sunt autentice”, i-a spus directorul agenţiei. ”Nu contează. Noi găsim pe cineva cu acelaşi nume de familie care a trăit în ţară înainte de 1940”, a adăugat acesta, după ce clienta a insistat că nu are rude.

Publicaţia britanică a mai arătat că paşapoartele româneşti şi britanice ajungeau să coste sume cuprinse între 7.500 şi 15.000 de euro, în timp ce paşapoartele ungureşti ajungeau la 22.000 de euro. Iar angajaţii agenţiilor îi asigurau pe clienţi că nu este nevoie să ştie limba maghiară pentru a obţine toate beneficiile de care se bucură un cetăţean ungar sau din UE.

”Specialiştii noştri verifică în registrele bisericilor şi alte baze de date. După ce găsim o persoană, e ca şi rezolvat. Trebuie doar să mergi la Budapesta pentru a ridica paşaportul şi cartea de identitate. Vei avea toate beneficiile unui cetăţean ungar şi al UE”, a adăugat directorul agenţiei.