Patapievici către Ponta: Vă acuz de atac la demnitatea publică

Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici (Epoch Times România)

„Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş, a lui Dan Croitoru şi a mea”, a fost replica dată premierului Victor Ponta de fostul preşedinte al Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, după ce acesta a refuzat decorarea fostei conducerii ICR pe motiv că membrii acesteia ar fi "exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste".

Preşedintele Traian Băsescu a propus decorarea conducerii ICR din perioada 2005-2012 însă s-a lovit de refuzul vehement al premierului Victor Ponta, care nu a vrut să contrasemneze decretul de decorare a lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR, Dan Croitoru, fost secretar general al ICR. Motivul? Unii dintre aceştia au exprimat „opinii anti-româneşti, chiar fasciste”

Motivul invocat de Victor Ponta a fost că persoanele propuse pentru decorare "au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste".

"Am rezerve faţă de cei propuşi spre decorare. Erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste. Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta.

"Decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic. Băsescu, înainte de a-şi termina al doilea mandat, doreşte să îşi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi - lui şi nu României - oameni care în administrarea instituţiilor publice, aşa cum a spus Curtea de Conturi, au acţionat în mod greşit. Dacă asta doreşte preşedintele Băsescu şi dacă domnul Mihăieş vrea o decoraţie semnată de mine, eu cred că nu o merită, dar să fie sănătos cu acea decoraţie dată de Băsescu pentru serviciile aduse lui Băsescu", a precizat premierul Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă îşi menţine declaraţia prin care îl face fascist pe Mihăieş, Ponta a replicat: "Dacă citiţi textele domniei sale, cred că şi dânsul o să fie de acord".

Declaraţia lui Horia-Roman Patapievici publicată pe contributors.ro:

„Faţă de intervenţia televizată de ieri a premierului Ponta (7 mai 2014), mă văd obligat să declar următoarele:

(1) Domnule prim-ministru, aţi spus despre Mircea Mihăieş că este un “fascist bătrîn”. La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democraţiei arată că nu dă doi bani nici pe democraţie, nici pe bun simţ, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveţi datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simţ şi de a respecta democraţia. Or, felul în care bagatelizaţi grozăvia fascismului acuzînd de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul şi democraţia sunt interşanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzaţiile aduse lui Mircea Mihăieş vă dezonoraţi funcţia de prim-ministru şi demonstraţi că vă trataţi cetăţenii ca supuşi, iar principiile ca etichete.

(2) Aţi spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici şi că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetaţi din 2012 încoace şi care deja întruneşte toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005-2012, cit am condus Institutul.

(3) Aţi spus că în conducerea ICR “erau persoane care au făcut deseori declaraţii anti-româneşti”. La care vă răspund: falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminaţi, ICR a obţinut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le consideraţi animate de sentimente anti-româneşti, ICR a condus toate institutele naţionale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC). Puteţi să probaţi, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteţi. Atît e de spus despre sentimentele dumneavoastră româneşti.

Domnule prim-ministru, vă folosiţi puterea de care dispuneţi pentru a discredita reputaţia a patru cetăţeni români, cărora le negaţi dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publică şi la securitate personală.

Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, Mircea Mihăieş, Dan Croitoru şi a mea. Din iunie 2012, cînd aţi început distrugerea Institutului Cultural Român (pe care aţi dus-o la bun sfîrşit într-un timp record: v-a luat mai puţin de un an), nu aţi încetat să ne hărţuiţi cu calomniile dumneavoastră. Ceea ce comiteţi, domnule prim ministru, echivalează cu utilizarea funcţiei publice pe care o deţineţi pentru a terfeli reputaţia a patru din cetăţenii acestei ţări. Fără probe, fără alt motiv decît agenda dumneavoastră politică. Şi nu e vorba numai de noi patru, cei agresaţi azi, ci de felul cum concepeţi dumneavoastră, ca prim-ministru, statutul cetăţeanului acestei ţări. În locul respectului, dispreţul; în locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, împotriva celor care nu o au.

Protestez împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu şi de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune preşedintelui ţării!

Vă cer să retrageţi imediat afirmaţiile calomnioase proferate împotriva noastră!

Acestei lupte stupide, iraţionale şi anti-naţionale refuz categoric să îi fiu şi victimă, şi erou.

H.-R. Patapievici
cetăţean român, fost preşedinte ICR”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne