PD-ul se divide. Andrian Candu: Am decis să părăsim fracţiunea şi să formăm un grup parlamentar

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (facebook.com / Andrian Candu)

Un grup de cinci deputaţi în frunte cu Andrian Candu, au anunţat miercuri, 19 februarie, că părăsesc fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat şi intenţionează să formeze un grup parlamentar. „Vrem să demonstrăm transparenţă şi claritate, ca oamenii să înţeleagă fără echivoc încotro mergem şi ce ne dorim cu adevărat să facem pentru Moldova”, a declarat fostul vicepreşedinte al Partidului Democrat, confirmând totodată că cei şase vor părăsi şi partidul.

„Grupul nostru va susţine plenar propunerea colegilor din Blocul ACUM de a vota declaraţia pentru reconfirmarea vectorului european şi promovarea consecventă a cursului strategic şi ireversibil de Integrare Europeană”, a declarat Candu în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând totodată că le va propune colegilor chiar introducerea vectorului european în Constituţia RM, un deziderat care nu a fost realizat până la capăt.

Mai mult decât atât, Candu, fiind şi finul de cununie al lui Plahotniuc despre care se spune în Chişinău că ar fi beneficiarul, de facto, al miliardului furat din bănci, a afirmat că cei şase vor urmări îndeaproape elucidarea cazului privind devalizarea sistemului bancar precum şi a altor activităţi frauduloase despre care tot se discută aprins în societate.

„Vom milita ca politica de stat împotriva corupţiei să fie una mult mai determinată şi vom veni cu un proiect de lege privind crearea unei curţi de justiţie specializată pe cazuri de corupţie - un tribunal anticorupţie”, a menţionat fostul preşedinte al Parlamentului.

Făcând referire la faptul că Partidul Democrat ar intenţiona să facă alianţă cu Partidul Socialiştilor care deţine cel mai mare număr de mandate în Parlament, Candu a punctat că „plecăm din echipa PD practic când partidul a revenit la guvernare”.

De menţionat este faptul că atât Uniunea Europeană cât şi Statele Unite au oprit orice fel de finanţare către Republica Moldova în perioada guvernării democrate, din motiv ca niciodată nu au ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, ci doar şi-au urmat propriile interese, iar acum Andrian Candu afirmă că „PD a fost o echipă puternică şi profesionistă şi a demonstrat permanent eficienţă la guvernare prin fapte şi nu prin vorbe”.

Mai mult decât atât, Candu se plânge că „partidul cu cel mai mare număr de primari şi cu cea de-a doua cea mai mare fracţiune parlamentară astăzi, cu regret, îşi pierde din eficienţă, importanţă şi devine practic invizibil, intrând într-o amorţeală din care nu se mai trezeşte”, adăugând că „vrem să facem parte dintr-o echipă cu o identitate clară”.

„În loc să recunoască şi să-şi asume negocierile pe care le au, cu regret colegii se întâlnesc pe la spate în şedinţe secrete cu cei din PSRM, cu premierul Chicu şi cu preşedintele Dodon, îşi strâng mâna, se îmbrăţişează, îşi fac fotografii şi ne spun că au viziuni şi preocupări comune, iar a doua zi de dimineaţa conducerea partidului trimite comunicate că nu face alianţe şi că nu au negociat nimic”, a comentat Candu în încheiere.

Menţionăm că din fracţiunea democrată au plecat: Andrian Candu, Corneliu Padnevici, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Sergiu Sârbu şi Grigore Repeşciuc, în PD rămânând 23 de deputaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe