Pedalatul, un obicei care a prins la Cluj. 12.000 de persoane "abonate" la BikeSharing

În jur de 12.000 de clujeni au preferat să apeleze la bicicletele puse la dispoziţie de primărie, în loc să se urce în autobuz.
(JOEL SAGET / AFP / Getty Images)

În jur de 12.000 de clujeni şi-au făcut carduri pentru a folosi gratuit una dintre cele 500 de biciclete puse la dispoziţie de primărie, în cele 50 de staţii din oraş, în cadrul unui sistem de bike-sharing inaugurat anul trecut în localitate, relatează digi24.ro.

De unde autorităţile estimau, iniţial, că vor elibera doar 600 astfel de carduri, acum, după succesul reputat, se gândesc să extindă sistemul informatizat.

Potrivit sursei citate, zeci de persoane vin zilnic la primăria Cluj-Napoca să-şi ridice cardul pentru folosirea sistemului Bike Sharing. În cadrul acestui sistem, primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor 500 de biciclete ce pot fi utilizate gratuit timp de o oră, în baza cardului electronic eliberat de primărie.

Bicicletele sunt disponibile în 50 de staţii din oraş, iar primăria se gândeşte acum atât la creşterea numărului de staţii, cât şi a celui de biciclete.

Sistemul Bike Sharing este complet informatizat, incluzând o hartă interactivă şi o aplicaţie ce poate fi folosită inclusiv de pe telefon. Specialiştii IT din Primărie primesc în timp real informaţii de pe teren şi se asigură că nu există staţii fără biciclete sau cu biciclete stricate.

Potrivit stiridecluj.ro, în lunile martie şi aprilie a.c., clujenii au efectuat 63.385 de trasee cu bicicletele ClujBike, cu o durată medie de 22.30 minute per traseu.