Percheziţii la tribunalele Braşov şi Covasna. Vizaţi, deputatul PSD Ioan Adam, judecători şi un avocat

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează miercuri 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna şi în municipiul Bucureşti, fiind implicate cinci instituţii publice de interes local, printre care tribunalele Braşov şi Covasna. Percheziţiile, efectuate într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole, vizează şi trei judecători şi doi avocaţi - unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Totodată, socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu a fost chemat la audieri la sediul DNA Braşov în calitate de suspect în dosar. În acelaşi caz este cercetat şi Victor Hrebenciuc.

Procurorii DNA Braşov fac verificări în această cauză suspectând infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru cca 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, transmite DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare, pe lângă tribunalele Braşov şi Covasna au loc percheziţii şi la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău. Anchetatorii percheziţionează şi biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam, potrivit Mediafax.

Conform surselor citate, sunt vizaţi doi judecători de la Tribunalul Covasna şi unul de la Tribunalul Braşov, aceştia fiind suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri.

În acelaşi dosar este suspectat de fapte de corupţie şi deputatul PSD Ioan Adam, avocat, membru în Baroul Braşov, precum şi un alt avocat care este membru al Baroului Covasna. Soţia deputatului Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, potrivit surselor citate.

Retrocedări ilegale de terenuri s-au făcut în comunele Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, ar fi fost retrocedate până în prezent 30.000 hectare din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere, pentru celelalte 60.000 ha dosarele fiind pe rolul instanţelor.

La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi audiaţi la sediul DNA Braşov.Percheziţiile sunt sprijinite de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Deputatul Ioan Adam a fost, în perioada 1983-1994, judecător la Judecătoria Braşov, între 1990 şi 1994 a fost preşedinte al Judecătoriei Braşov, iar între 1994-1995 a fost judecător la Tribunalul Braşov. Din 1995, Ioan Adam este avocat în Baroul Braşov, fondator al SCPA Adam şi Rusu - Braşov.

Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului. În anul 2009 a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietate.

În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Braşov şi este membru al Comisiei Juridice.

Deputatul PSD este căsătorit cu judecătoarea Roxana Adam, judecător la Tribunalul Braşov din anul 2006. În prezent este preşedinta Secţiei comerciale şi de contencios administrativ. În perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecător la Judecătoria Braşov.