Plahotniuc a rămas fără distincţia „Ordinul Republicii”, Maia Sandu i-a retras-o prin decret prezidenţial

Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc (pdm.md)

Punctând că i-a fost acordată cu încălcarea procedurii şi a normelor legale, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a retras distincţia „Ordinul Republicii” fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

„O persoană care a furat ţara, a atacat şi slăbit instituţiile statului şi a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincţii de stat. Această distincţie a fost acordată cu încălcarea procedurii şi a normelor legale, şi anume, a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor”, şi-a argumentat şefa statului decizia.

(presedinte.md)

Potrivit preşedintei Sandu, propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizaţiei municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale.

„Legea nu prevede partidele politice printre subiecţii care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincţii de stat”, a adăugat Sandu.

„Ordinul Republicii” i-a fost conferit lui Vladimir Plahotniuc pe data de 23 iulie 2014.

Fugit în SUA în iunie 2019, imediat după ce Partidul Democrat pierduse puterea, Vlad Plahotniuc s-ar afla în prezent în Turcia. Ambasada americană la Chişinău a anunţat, la începutul lunii octombrie, că fostul lider PDM a părăsit voluntar SUA pe 28 august 2020. Fostul lider PD a fost dat în urmărire internaţională, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea şi conducerea unei organizaţii criminale”, ”escrocherie” şi ”spălare de bani”, săvârşite în proporţii deosebit de mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe