Plasticul, o alternativă la asfalt? Olandezii spun că da

Străzi din plastic.
Străzi din plastic. (VolkerWessels)

Considerate până acum una din principalele surse de poluare atunci când sunt abandonate în natură, pet-urile şi-ar putea găsi, în curând, o întrebuinţare cât se poate de ingenioasă. Renumiţi pentru ideile lor inovatoare, inginerii olandezi s-au gândit să facă din ele "drumuri de plastic."

Potrivit themindunleashed.org, compania olandeză de construcţii VolkerWessels şi-a propus să paveze drumuri cu sticle de plastic reciclate, în loc de asfalt. Dacă lucrurile vor merge în direcţia dorită de constructori şi proiectul PlasticRoad va fi implementat, locuitorii oraşului Rotterdam ar putea avea, în următorii ani, străzi pavate cu plastic reciclat.

Potrivit inventatorilor, plasticul ar putea fi o alternativă mult mai "verde" decât asfaltul, considerat dăunător pentru mediu. Conform themindunleashed.org, fiecare tonă de asfalt produs emite 27 de kilograme de CO2 în atmosferă, ceea ce înseamnă, la nivel global, 1,45 de tone de dioxid de carbon sunt emise în aer în fiecare an. Asfaltul este unul din principalii factori ce cauzează efectul de încălzire a oraşelor, acesta absorbind şi reţinând căldura. Nu în ultimul rând, se speră că folosirea pe scară largă a pet-urilor de plastic va reduce cantitatea de ambalaje aruncate, care sufocă atât pământul cât şi oceanele.

Pe lângă avantajele de natură ecologică, străzile din plastic ar fi şi mai durabile, ceea ce va reduce costurile de întreţinere/reparaţie a acestora, în timp. Potrivit VolkerWessels, pe lângă faptul că sunt prietenoase cu mediul, mai şi rezistă la variaţii mari de temperaturi, între -40 şi 80 de grade Celsius. De asemenea, drumurile din plastic, mai uşoare şi goale în interior, oferă mai mult spaţiu pentru poziţionarea cablurilor şi conductelor subterane.

De asemenea, străzile de plastic pot fi făcute mai rapid şi mai ieftin decât cele clasice din asflat, căci necesită mai puţine operaţiuni de şantier, parţile componente din plastic fiind făcute în fabrică şi apoi transporate la locul de montaj. Se reduc astfel nu doar costurile ci şi poluarea produsă de lucrările pe şantierele standard, de transporturile de materie primă etc.

Chiar dacă acest proiect este deocamdată numai pe hârtie, compania este foarte optimistă în ceea ce priveşte perspectivele de viitor. Conform reprezentanţilor VolkerWessels, drumurile din plastic vor deschide drumul pentru alte inovaţii, precum şoselele încălzite sau suprafeţele ultra-silenţioase.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură