Poliţia din Beijing se retrage din calea petiţionarilor

Rona Rui
24.07.2012

Poliţia din Beijing pare că a renunţat să mai abordeze petiţionarii veniţi din afară oraşului pentru a-şi exprima nemulţumirile - aceasta ar putea fi o dovadă a schimbărilor în sistemul de securitate din China.

Acest comportament al poliţiei pare a fi parte a schimbărilor ce au avut loc în ultimele luni, şi care ar putea însemna că Hu Jintao, liderul Partidului, exercită o puternică influenţă şi un puternic control asupra securităţii publice în China. Acest lucru, spun analiştii, este legat de scăderea numărului membrilor loiali fostului lider al Partidului, Jiang Zemin, printre care se aflau şi fostul şef al Partidului din Chongqing, Bo Xilai, şi Zhou Yongkang, liderul securităţii; Bo Xilai se află în detenţie, după o spectaculoasă cădere politică, iar despre Zhou Yongkang s-a raportat că se află sub "control intern".

Potrivit martorilor, poliţia din Beijing a primit ordin de la autorităţile superioare că poliţiştii nu îi vor mai asista pe oficialii autorităţilor locale în interceptarea petiţionarilor.

Petiţionarea este modalitatea prin care chinezii îşi pot spune nemulţumirile. Se estimează că în 2011 au fost depuse aproximativ 150 de milioane de petiţii, potrivit unui site din S.U.A. bazat pe informaţii ale site-ului Boxun News, care citează dintr-un document intern emis de Comisia Centrală pentru inspecţie disciplinară, agenţia care investighează funcţionarii corupţi.

Anterior, poliţia din Beijing ar fi intervenit şi ar fi colaborat cu poliţia locală, poliţia în civil, şi/sau agenţi angajaţi de către autorităţile locale, să monitorizeze şi să aresteze petiţionarii care merg la Beijing să facă apel pentru justiţie. Este un obicei ca petiţionarii să fie arestaţi de către poliţia din Beijing şi apoi trimişi înapoi în oraşele lor.

Ji Shulong, un activist pentru drepturile omului din Funing, provincia Jiangsu, a mers la secţia de poliţie din Beijing, districtul Dongcheng, în jurul orei 17.00 pe 19 iulie, cerând poliţiei să facă ceva care să compenseze faptul că a fost arestată şi bătută fără motiv.

Ji a declarat pentru ziarul The Epoch Times, că a văzut trei poliţişti din provincia Hubei care solicitau sprijin de la autorităţile din Beijing pentru a aresta nouă petiţionari proveniţi din zona lor, dar un ofiţer de poliţie femeie le-a spus celor din Hubei să se descurce singuri. Ofiţerul şi-a sunat şeful pentru a-i confirma noile legi, interzicând poliţiei din Beijing să asiste poliţia locală, a relatat Ji.

După o jumătate de oră, cei trei poliţişti din Hubei au revenit la staţia de poliţie dorind să afle de ce au fost refuzaţi de această dată, pe când ultima oară au fost ajutaţi, a spus Ji. Un ofiţer civil de la Beijing a răspuns: "Asta a fost atunci. Nu acum. Am primit documente noi. Acum, poliţiei nu i-se permite să intercepteze petiţionarii, astfel încât nimeni nu îndrăzneşte să o facă".

Ji a vorbit cu şeful poliţiei locale, care a confirmat schimbarea politicii Partidului. Ji crede că poliţia este conştientă de schimbare.

Pe data de 21 iulie, un alt petiţionar din Hubei a declarat pentru postul de radio Sound of Hope (SOH), că, cu două zile în urmă, ofiţeri de poliţie din provincia Yunnan, s-au deplasat la Beijing, în Gara de Sud, pentru a-i aresta pe petiţionarii din Yunnan, dar poliţia din Beijing nu a venit să îi asiste ca de obicei. "Poliţia nu a precizat dacă este sau nu permis ca acei ofiţeri din Yunnan să intercepteze petiţionari", a menţionat ea.

Un alt petiţionar din provincia Liaoning, a declarat pentru SOH că a fost martor când cinci sau şase oameni încearcau să aresteze petiţionarii, dar atunci când a sosit poliţia, ei au plecat imediat.

Pe 13 iulie, liderul Partidului, Hu Jintao, împreună cu premierul Wen Jiabao, vicepreşedintele Xi Jinping, şi vicepremierul Li Keqiang, au participat la o conferinţă la nivel naţional privind gestionarea petiţionarilor în Beijing, un eveniment rar pentru oficialii de la acest nivel. Expertul pe probleme de China, din Washington, Zhang Jielian, a declarat pentru SOH, că aceasta arată că Hu Jintao acordă o mare importanţă acestei chestiuni, şi că Zhou Yongkang a pierdut controlul asupra sistemului de securitate publică din Beijing.

"Asta înseamnă că acum există oameni responsabili de această chestiune, care este controlată direct de către o autoritate mai înaltă", a adăugat Zhang. "Semnele sunt foarte clare."

Şi alte semne indică schimbarea. Cel mai recent, o sesiune de instruire a 1400 de noi şefi de poliţe a fost organizată de Biroul de Securitate Publică. Aceasta a inclus lecţii învăţate de la un incident mediatizat la nivel global în Wukan, provincia Guangdong, din septembrie anul trecut, în care sătenii s-au revoltat şi au dat afară din localitate oficialii Partidului. Problema a fost rezolvată paşnic. Heng He, un comentator politic pentru televiziunea New Tang Dynasty, crede că promovarea modelului Wukan semnalează slăbirea politica de menţinere a "stabilităţii politice” prin violenţă, a lui Zhou Yongkang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor