Politicul îngroapă cultura şi la Radio România

Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat (NOEL CELIS / AFP / Getty Images)

Către Comisiile de Cultură, Arte şi Mijloace
de informare în masă ale Parlamentului României

Au trecut, iată, patru săptămâni de la ofensiva samavolnică împotriva unor emisiuni ale postului RADIO ROMÂNIA CULTURAL, emisiuni în care se concentra, de ani buni, un efort riguros şi tenace, de informare, gândire şi construcţie culturală, intrat în orizontul de aşteptări al unui public fidel. Eliminarea abuzivă din programele Radio România Cultural a „Revistei literare Radio” - înfiinţată încă din 1939, prin osârdia unui poet de importanţa lui Vasile Voiculescu - dar şi a altor emisiuni catalizând respectul valorilor şi conştiinţa identităţii spirituale româneşti: Essentialia, Etică-Estetică, Reviste şi cenacluri literare, Dicţionar de personaje literare, Amintiri despre artişti plastici etc. aduce o atingere gravă misiunii fundamentale, proprie unui post naţional de radio. Bucurându-se de prezenţa constantă la microfon a unor personalităţi de mare prestigiu şi realizată cu exigenţă profesională şi cu atentă explorare a creativităţii contemporane de Teodora Stanciu şi Constantin-Cristian Bleotu, Revista literară Radio, acum din nou incredibil lovită, a suscitat un protest hotărât, în paginile publicaţiei oficiale a Uniunii Scriitorilor, sub titlul elocvent „Atentat la Revista literară Radio”.

La invitaţia redacţiei, s-au exprimat prompt, în numerele 29, 30 şi 31 ale „României literare”, sute de adeziuni provenind de la reprezentanţi semnificativi ai vieţii publice şi intelectuale româneşti. Diversitatea acestor peste 800 de semnături reflectă amploarea unui ecou repercutat în colţuri îndepărtate ale ţării, depăşind comodităţile şi habitudinile limitative şi definind îndatoririle pe care le avem faţă de rosturile profunde ale culturii naţionale. Este vorba, în aceasta, de o solidaritate generoasă, marcată şi prin petiţia online, iniţiată de un mare grup de scriitori din Moldova şi Bucovina.

Dispreţuind atitudinea fermă pe care o degajă acest val de semnături, benefic puse în slujba adevărului, redactorul-şef al postului Radio România Cultural - Oltea Şerban-Pârâu (ce ocupă şi postul de director al Formaţiilor muzicale) - nu a dat niciun semn că înţelege să corecteze abuzul strigător, comis în dauna intereselor majore ale Radio-ului şi ale miilor şi miilor de ascultători.

Solicităm, prin urmare, reintegrarea urgentă, în programele Radio România Cultural, a emisiunilor amintite, în zilele şi la orele cu care s-au obişnuit ascultătorii, întrucât acest post naţional de radio este o funcţie continuă a culturii, indiferent de anotimp. Cine nu înţelege acest lucru nu trebuie să se afle la conducerea unei asemenea instituţii! Cu atât mai mult cu cât, prin ungherele Radio-ului, se urzeşte ambiţia unei supradimensionate funcţii pentru Oltea Şerban-Pârâu, cumulând mari departamente şi posturi ale Radio-ului Naţional: Formaţii Muzicale, Teatru Naţional Radiofonic, Radio România Cultural (acesta ar deveni un fel de apendice) şi Serviciul Patrimoniu (ce cuprinde şi trunchiul inalienabil care este Fonoteca de Aur a Radio-ului).

Faţă de reacţia spontană a atâtor sute de intelectuali care şi-au exprimat protestul, ne putem întreba: cum se poate îndrăzni o asemenea deşănţată şi dăunătoare, pentru că nedemocratică, dorinţă de putere? Mai ales atunci când veleitarului hulpav îi lipsesc orizontul cultural şi devotamentul minim pe care-l implică o asemenea funcţie.

În spiritul adeziunilor exprimate fără tăgadă la chemarea „României literare”, sperăm că vă veţi apleca asupra pericolului pe care îl reprezintă această ofensivă anticulturală şi că veţi găsi, cu determinarea cuvenită, măsurile cele mai eficiente.

Sublinierile din text aparţin redacţiei noastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură