Ponta a intervenit la Ministrul Justiţiei pentru graţierea lui Gică Popescu

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat joi că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre graţierea lui Gică Popescu, informându-l pe acesta că a vorbit deja cu ministrul Justiţiei şi acesta ar da aviz favorabil respectivei graţieri. Şeful statului a refuzat însă să-l graţieze pe marele fotbalist, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a explicat premierul:

"Despre graţieri am avut o discuţie cu preşedintele Băsescu, în doi ani şi jumătate de când sunt prim-ministru, o singură dată despre un caz, despre cazul Gică Popescu. Am spus: «Domnule preşedinte, dacă dumneavoastră aţi fi de acord, eu am vorbit cu ministrul Justiţiei şi avizul ar fi favorabil, pozitiv». Deci, într-un fel i-am zis, ne ceartă pe noi presa băsistă. Mi-a zis: «Nu, orice aviz îmi daţi, voi respinge». În rest, nu am discutat niciodată despre acest subiect cu preşedintele Băsescu şi am semnat ca prim-ministru un singur decret de graţiere, în urmă cu o lună parcă a fost, cu acea femeie care avea foarte mulţi copii", a declarat Ponta, citat de Mediafax..

Premierul, al cărui partid a cerut în Parlament demisia lui Traian Băsescu, pe motiv că fratele acestuia ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea unui interlop (acuzaţii încă nedovedite) nu a părut să considere discuţiile sale cu Robert Cazanciuc şi cu preşedintele Băsescu ca având iz de tentativă de a interveni în justiţie.

Premierul a mai reamintit joi că procedura de graţiere necesită un aviz din partea Ministerului Justiţiei şi contrasemnătura premierului, însă "dreptul final" îi aparţine preşedintelui, care iată, nu vrea să-l elibereze pe fotbalist.

De altfel, Ponta, care a confirmat recent că va intra în cursa pentru Cotroceni a speculat emoţional în repetate rânduri o eventuală eliberare a lui Popescu, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul transferurilor:

"Pe Gică Popescu chiar l-aş graţia în prima zi (ca preşedinte al ţării n.r.), iar Becali cred că a suferit, a plătit..(...). Nu mi-am ascuns simpatia", declara Ponta recent.

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu s-a declarat categoric împotriva graţierii lui Popescu, calificând campaniile pro-graţiere duse de Victor Ponta, Valeriu Zgonea şi alţi politicieni PSD drept o probă de (in)cultură crasă faţă de justiţie. Băsescu a dat exemplul preşedintelui Bayern München, Uli Hoeness, în cazul căruia nimeni nu a cerut eliberarea, chiar dacă a adus numeroase performanţe clubului pe care l-a condus.

„Preşedintele lui Bayern München a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare şi nu am auzit pe nimeni care să spună că trebuie scos din închisoare. La noi, sunt adevărate campanii (pentru graţierea lui Gică Popescu n.r.). Este proba de cultură a populaţiei, a mass media faţă de justiţie. Dincolo de a avea un cod penal modern, trebuie să avem şi o cultură pe justiţie, care e pilonul fundamental al democraţiei”, declara Băsescu la Congresul avocaţilor, în martie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne