Vara lui 2012 - o lovitură de stat eşuată. Traian Băsescu comemorează suspendarea în Parlament [video]

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Materialul video pe pagina originală a articolului de pe Epoch Times România

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit joi, în cadrul unei dezbateri organizate de PMP şi Fundaţia Mişcarea Populară, cu ocazia împlinirii a doi ani de la suspendarea sa în vara lui 2012, despre „lovitura de stat” coordonată de premierul Victor Ponta şi fostul preşedinte PNL Crin Antonescu la vremea respectivă, precum şi despre situaţia actuală a statului de drept din ţara noastră.

Mesaj pentru PMP

„Vreau să vă felicit pentru rezultatul la europarlamentare. Ştiu că aţi anunţat obiective mai mari, dar, privind la realitatea europarlamentarelor, vă felicit! Aţi trecut pragul. România are nevoie de un partid nou care să nu fi fost parte a compromisului în cei 25 de ani de după Revoluţie, care să poată spune 'Noi de aici pornim!'. Veţi găsi deontologi care să spună că sunt politicieni vechi. Un partid nu se poate face fără politicieni. E esenţial ca acei politicieni care se înrolează în PMP să vrea să continue procesul de consolidare a statului român. Închei adresându-mă cu speranţa că aţi înţeles foarte bine că obiectivul e 2016. Peste acest obiectiv s-au suprapus 2 rânduri de alegeri - europarlamentare şi prezidenţiale. Aveţi deja un candidat, vă doresc succes pentru atingerea obiectivelor din 2016. Vă asigur că ţara are nevoie de un partid nou, căruia să nu i se poată reproşa compromisurile făcute de partide, eu am fost parte din aceste compromisuri”, a fost mesajul lui Traian Băsescu pentru PMP.

Statul de drept din România

Şeful statului a vorbit despre caracteristicile statului de drept, subliniind importanţa asigurării drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, echilibrului şi separării puterilor în stat, accesului liber la justiţie şi supremaţiei Constituţiei.

„Dreptul la informare - toate guvernele s-au ascuns sub clauze de confidenţialitate pe chestiuni vitale pentru populaţie. Spre exemplu: cedarea exploatării resurselor de petrol şi gaze ale României. Dezbatarea pe arendarea celor 400.000 de hectare ADS. Totul se ascunde sub aceeaşi clauză, deşi pământul e al statului român, iar cetăţenii au dreptul la informare”, a declarat preşedintele.

O altă caracteristică a statului de drept pe care a evidenţiat-o Traian Băsescu este echilibrul puterilor în stat, care, în opinia lui, a început să se realizeze în România, astfel că trebuie menţinut şi nu trebuie afectat.

„Ţinta viitoare poate fi puterea judecătorească, în aşa fel încât să fie trecută sub control politic. Ponta vrea control politic asupra DNA-ului. Acest echilibru nu trebuie alterat. Aici este, în opinia mea, o obligaţie a partidelor politice responsabile, sper ca PMP să fie unul din aceste partide”, a adăugat acesta.

Traian Băsescu a vorbit şi despre accesul liber la justiţie, afirmând că statul român a ajuns la o astfel de situaţie. „Unii spun 'da, dar avocaţii sunt scumpi'. Legea obligă instanţa să le desemneze avocat din oficiu. Accesul neîngrădit la justiţie e altă componentă. Din acest punct de vedere legislaţia garantează acest drept. E un punct atins de statul român”, a precizat preşedintele.

În ceea ce priveşte supremaţia Constituţiei, Băsescu crede că nu putem spune că este realizată atâta timp cât guvernele abuzează de ordonanţe de urgenţă sau „avem un Avocat al poporului pe care-l cumperi cu facilităţi de ultimă oră”.

„Ciorbea e cel mai fericit de la Revoluţie încoace: i s-a mărit bugetul. Veţi vedea că Ciorbea va fi un Avocat al poporului docil. Educaţia a devenit un chioşc de diplome. Cu supremaţia Constituţiei avem o problemă care ţine de oameni, şi nu de legi”, a susţinut preşedintele.

Abordând subiectul separaţiei puterilor în stat, şeful statului a opinat că cele trei puteri funcţionează în armonie, dar nu cu intruziunea uneia în treaba celeilalte.

„Nu putem spune că România a fost ferită şi de hotărâri abuzive ale Parlamentului, dar şi invers, de hotărâri abuzive ale instanţelor care au obligat la anumite salarizări speciale. Din acest punct de vedere putem spune că s-a ajuns la un nivel acceptabil, dar încă imperfect. E loc de mai bine.

Cea mai evidentă implicare a unei puteri în activitatea alteia e atitudinea Parlamentului cu privire la cei pentru care parchetele cer investigaţii, măsura arestării preventive, sau unde sunt hotărâri judecătoreşti definitive de incompatibilitate, iar Parlamentul nu le pune în aplicare. Cei care au spus 'Parlamentul penalilor', mă tem că au argumente ce nu pot fi contrazise”, a subliniat acesta.

Referitor la zona mass-mediei, Traian Băsescu a acuzat CNA-ul că a devenit un instrument de protejare a abuzului făcut de unele trusturi, aluzie la scandalul care o are ca principală protagonistă pe şefa CNA, Laura Georgescu, acuzată de corupţie ca urmare a înregistrărilor apărute recent în presă din care reiese că ar fi favorizat postul România Tv al deputatului PSD Sebastian Ghiţă.

„Nu fac o vinovăţie unui ziar sau unei televiziuni. CNA e o instituţie care nu funcţionează! Funcţionarea Avocatului poporului şi funcţionarea CNA-ului sunt 2 probleme. Trebuie aduse la funcţionarea normală, specifică unui stat de drept. M-aş întoarce la statul de drept. Am convingerea că România va reuşi, că majorităţile se vor trezi, şi am convingerea că putem controla în momentul de faţă un eventual proces de regres”, a încheiat şeful statului.

Vara lui 2012

„Aş reveni la evenimentul care a generat această masă rotundă legată de statul de drept. Vara lui 2012. Nu cred că e cazul ca eu să dezvolt subiectul, voi atinge doar tangenţial problemele. Am trecut prin 2 alegeri pentru preşedinţie şi 2 suspendări: 2007 - motivaţia a fost controlul asupra justiţiei, în 2012 a fost aceeaşi motivaţie. Aici o să împărtăşesc şi câteva lucruri care mi-au rămas din vara lui 2012 când a fost o lovitură de stat eşuată, ca urmare a faptului că instituţiile au rămas în picioare. Îmi aduc aminte efortul de a-l îndepărta pe Avocatul poporului. Asta arată mizeria morală, dar şi dispreţul pentru ceea ce v-am dat ca fiind definiţia statului de drept. Lovitura a fost coordonată de Ponta şi Antonescu, oameni care azi se vor preşedinţii României”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că în acel cadru, dincolo de susţinerea de la PDL, singurul partid care l-a susţinut, a văzut şi oportunişti care nu mai încăpeau pe scene pe lângă el pentru a apăra, chipurile, statul de drept.

„Ei de fapt voiau să ia din necaz imagine că sunt intransigenţi. Azi sunt în mizeria compromisului cu cei care au dat lovitura de stat. Poate înţelegeţi de ce România are nevoie de un partid nou. Am fost unul dintre politicienii care au făcut compromisuri, dar nu atât de mizerabile! PNL încalcă statul de drept. Azi, partidul care era fanionul statului de drept se duce cu arme şi bagaje drept acolo pentru a acoperi eşecul de la europarlamentare. Imediat ce s-au anunţat exit-poll-urile s-a anunţat şi predarea PDL către PNL, partid care a reacţionat chiar la declaraţia cu privire la demisia preşedintelui”, a menţionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne