Dezvăluirile lui Robert Turcescu: Bătălia lui Voiculescu pentru „pământul de aur” din Giurgiu

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Ce-ar fi dacă aţi afla că toată isteria declanşată în România de Voiculescu şi Antena 3 în ultimii ani are rădăcini adânci într-un teren de 2600 de hectare? E adevărat, nu vorbim de orice fel de teren, ci de una dintre cele mai roditoare suprafeţe de pământ de pe cuprinsul ţării. Atât de fertil este acest pământ încât pe el se pot obţine recolte de 5000-6000 de kg de grâu la hectar, scrie luni jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul său.

Turcescu explică că terenul se află în Giurgiu şi încă de pe vremea lui Ceauşescu a beneficiat de un sistem sofisticat şi performant de irigaţii cu apă din Dunăre. Înainte de ’89, dar şi după, pe acest teren funcţiona şi experimenta Institutul de Cercetări şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID- Băneasa).

„Ca să înţelegeţi miza, să spunem că, în mod obişnuit, media de producţie pentru o suprafaţă similară oriunde pe cuprinsul ţării este cuprinsă între 300 şi 1000 de kilograme. De treisprezece ani, prin firmele pe care le controlează, prin inginerii contractuale şi câteva procese, dintre care unele se află încă în derulare, Voiculescu exploatează acest teren, încasează profituri şi subvenţii la hectar. Şi, desigur, pândeşte momentul în care ICITID-Băneasa va fi privatizat pentru a pune mâna pe cele 2600 de hectare de pământ, prin exercitarea dreptului de preempţiune, ca arendaş şi/sau concesionar. Firmele lui Voiculescu au arendat acest teren încă din 2001 şi, aşa cum voi demonstra mai jos, îl deţin şi astăzi în arendă/concesiune, deşi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are un proces deschis împotriva Grivco încă din 2010, proces prin care statul român cere acestei firme să plătească 1.229.282 de lei, adică aproximativ 250.000 de euro, pentru că a folosit fără titlu valabil, în perioada mai 2008-mai 2009, suprafaţa de 2.600 de hectare teren agricol administrat de ICITID”, a dezvăluit jurnalistul.

Manevrele prin care firmele lui Voiculescu au arendat cele 2600 de hectare din Giurgiu încă din anul 2001 au o istorie lungă, întinsă pe mai bine de zece ani, susţine Turcescu, care a vrut să atragă în special atenţia asupra evenimentelor din anului 2010.

„Vom sări direct la anul 2010. În luna februarie a acelui an, noul ministru al Agriculturii în Guvernul Boc II, independentul Mihail Dumitru, acorda un interviu ziarului Bursa în care, printre altele, declara „suntem într-un proces de analiză a activităţii ADS. Noi analizăm portofoliul agenţiei atât din punctul de vedere al terenurilor pe care le gestionează, cât şi al participaţiilor statului în diferite sectoare agricole. Vom vedea şi care este situaţia terenurilor concesionate”. Încă din 2009, ADS avea un proces cu Grivco S.A. acuzată că „a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009, suprafaţa de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând preţul exploatării fără a deţine titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevenţă minimă/ha de 998 kg grâu”. Să reţinem, deci: statul român prin ADS vs. Voiculescu prin SC Grivco S.A., proces aflat pe rol încă din 2009!”, a subliniat Robert Turcescu.

Sub ministeriatul la Agricultură al lui Mihail Dumitru încep controalele privind contractele de arendă încheiate de ADS. Inclusiv cel cu Grivco S.A. pentru terenul din Giurgiu. În 2011, vine la Agricultură Valeriu Tabără, corpul de control al ministerului face un raport, şeful ADS de la acea vreme, Radu Cristescu, un apropiat al lui Voiculescu, este demis şi Grivco rămâne fără terenul din Giurgiu. Se întâmplă în vara lui 2011. Apar evenimentele din ianuarie 2012, cade guvernul Boc II, vine guvernul Ungureanu, pica şi acesta şi se formează guvernul Ponta I.

„Partidul Conservator se arată interesat de un singur minister, cel al Agriculturii. Îl primeşte, iar Daniel Constantin preia portofoliul pe care îl deţine şi astăzi. Dacă v-aţi întrebat atunci de unde şi până unde interesul lui Voiculescu pentru acest minister aflaţi astăzi, când va demonstram cu acte că fosta firmă S.C. Grivco Agro S.R.L. a reuşit să pună mâna, şi asta de mai bine de un an de zile, pe terenurile din Giurgiu. Teoretic, începând din 2011, firma lui Voiculescu nu mai putea lucra terenurile de la Giurgiu. Nu mai avea contract de arenda. Surse din Ministerul Agriculturii spun că, de fapt, firma lui Voiculescu a continuat să lucreze cele 2600 de hectare, dar n-a mai putut încasa subvenţiile la hectar. Jale mare. Aşa că în 2012 Voiculescu a făcut pe dracu’n patru şi din Daniel Constantin ministru al Agriculturii, cu ordin să rezolve problema intrării în legalitate. Era simplu: ADS trebuia doar să încheie un nou contract de arendă cu o firmă a mogulului”, a adăugat Turcescu.

Pe 29 mai 2013 s-a rezolvat: S.C. Agro Seed Muntenia S.R.L, fosta SC Agro Grivco S.R.L, a semnat contractul de arenda nr 2/29.05.2013 cu ADS pentru „2497,53 de hectare de teren agricol şi 160,35 de hectare de teren neagricol, aflat în administrarea ICITID- Băneasa, judeţul Giurgiu”.

„Ceva zvonuri despre încheierea acestui contract au existat anul trecut. Ministrul Constantin a fost întrebat dacă ştie ceva despre această afacere, dar s-a declarat habarnist. Şi, probabil, lucrurile ar fi rămas neclare, dar între timp au apărut documentele pe care le veţi vedea publicate astăzi, în exclusivitate pe acest blog”, susţine jurnalistul.

Pe 1 noiembrie 2013, la Ministerul Agriculturii au descins ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, în baza unui „mandat de percheziţie de la Curtea de Apel cu privire la o cauză a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

„Epicentrul acestui dosar este la Agenţia Domeniilor Statului”, declara la acea vreme Daniel Constantin şi părea ca vom afla tot, dar ministrul a dat-o în bălării adăugând că, din câte ştie, cauza are legătură cu sesizarea unei angajate a ADS, care a reclamat o serie de abuzuri despre „servicii de mentenanţă pentru Xerox”, „folosirea a două cartele de motorină de la două maşini care nu mai sunt în uz”, „servicii de telefonie” şi „achiziţionarea unor servicii de pază” la ADS”, a explicat Turcescu.

Daniel Constantin a avut dreptate, chiar dacă doar pe jumătate, a afirmat jurnalistul, pentru că epicentrul era şi este la ADS, dar cauza pare să ducă fix spre Dan Voiculescu şi firma lui de arendaş. Să mai adăugăm că pe 1 noiembrie 2013, percheziţiile făcute de DNA au vizat birouri din Ministerul Agriculturii, din ADS, dar şi de la Federaţia Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, despre care surse judiciare spuneau la acea vreme că urmau să fie analizate în cadrul unui dosar penal deschis recent, vizând fapte de corupţie.

„Mai sunt multe de adăugat. Cum ar fi faptul că deja două instanţe au decis- aţiţ în 2012 Judecătoria Sectorului 1, cit şi în 2014, pe 16 aprilie, Tribunalul Bucureşti- că trebuie anulat contractul de arendă semnat de GRIVCO cu ADS şi Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID) Băneasa privind folosirea a 2.600 de hectare de teren. Era vorba de contractul de arendă care l-a precedat pe cel încheiat anul trecut. Aici, de fapt, apare schizofrenia: cum e posibil ca statul român, prin ADS, să încheie în mai 2013 un nou contract de arendă cu firma lui Voiculescu, câtă vreme acelaşi ADS al statului român era şi este în continuare în proces cu firma lui Felix? Sigur, e o întrebare retorică; se poate dacă te cheamă Voiculescu şi-l pui ministru al Agriculturii pe unul, Constantin, care ţi-e dator vreo 300.000 de euro.Din moment ce are acum are contract de arendă pentru cele 2600 de hectare, firma lui Voiculescu, SC Agro Seed Muntenia SRL, a depus pe 19 aprilie 2014 şi cererea pentru acordarea subvenţiei pe suprafaţa arendată. Cu alte cuvinte, Voiculescu ne vrea şi fraieriţi, şi cu banii luaţi”, a declarat Robert Turcescu.

Jurnalistul anunţă că va dezvălui cine sunt personajele care s-au implicat în bătălia lui Voiculescu pentru „pământul de aur” din Giurgiu- măcar perioada 2010-2013 în care s-a acutizat acest conflict.

„Şi veţi descoperi, cred, şi o altă dimensiune a războiului dintre Voiculescu şi Băsescu. Mai ales că în această perioadă am avut o suspendare, o comisie Nana, un dosar deschis la DNA în 2011… Da, ştiu, e comod să spui că Voiculescu bagă cărbuni anti-Băsescu în gura lui Gâdea pentru că se teme de finalul dosarului ICA. Dar eu constat şi cred că veţi constata şi voi, că dosarul ICITID-ADS-Voiculescu e unul cel puţin la fel de fierbinte. Şi mult mai recent. De aici, probabil, turbarea care a intrat în studiourile Antena 3. În plus, lui Voiculescu, asemeni multora ca el, îi e mai teamă de sărăcie, decât de puşcărie! Prin urmare, Gâdea- tata, până nu se vede Voiculescu stăpân pe vecie (şi) pe cele 2600 de hectare la ICITID-Băneasa, nu scapi din lanţ şi trebuie să latri seară de seară. Pe urmă, mai vezi tu...”, a concluzionat Robert Turcescu.