Ponta prins cu minciuna de grupul parlamentar condus de Angela Merkel în scandalul Diaspora

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup / Getty Images)

La o zi după ce Victor Ponta, fluturând în mână documente oficiale, îi explica contracandidatului său Klaus Iohannis, în cadrul unei confruntării televizate, că în Germania există o interdicţie privind deschiderea de secţii de vot suplimentare în afara sediilor misiunilor diplomatice româneşti, grupul parlamentar CDU/CSU, condus de Angela Merkel, a emis un comunicat de presă prin care nu numai că îl contrazice pe Ponta, dar îşi exprimă totodată şi îngrijorarea faţă de "această evoluţie foarte nedemocratică" a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania.

În cadrul comunicatului, publicat de Adevărul, se subliniază că Berlinul ar fi aprobat în cel mai scurt timp secţii suplimentare, dacă le-am fi solicitat şi se cere Guvernului român să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru "a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare".

"Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii în UE privind drepturile omului, asigurarea de alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie. Rezultatele primului tur arată că vocile românilor din Diaspora şi vocile celor de pe listele suplimentare vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor din România", reiese din comunicatul semnat de Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag şi Erika Steinbach, preşedintele Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului.

Potrivit statisticilor oficiale privind numărul cetăţenilor străini, doar în Germania există 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot. Grupul parlamentar condus de Angela Merkel s-a declarat nemulţumit de faptul că România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania, ceea ce a cauzat în München cozi la care s-a aşteptat mai multe ore, sute de persoane au fost întoarse de la urne, fără a putea vota, atunci când secţiile s-au închis.

"Dacă o reprezentanţă străină solicita la MAE aprobarea pentru secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, acestea se aprobă în cel mai scurt timp. Informaţiile contrare sunt clar greşite. Cerem Guvernului României să facă uz de aceste posibilităţi pentru turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare. Bundestagul sesizează cu foarte mare îngrijorare această evoluţie foarte nedemocratică şi o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informaţie răspândită şi solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităţilor pe care legea germană le acordă intenţionat pentru a da curs unor proceduri democratice. Se arată foarte miraţi că, până în momentul actual, România nu doreşte înfiinţarea unor secţii suplimentare, posibile după legea germană", se subliniază în documentul citat.

La rândul său, Bernd Fabritius, deputat în Bundestag, din partea CDU, a declarat pentru Adevărul că Bundestagul sesizează "cu foarte mare îngrijorare această evoluţie foarte nedemocratică" şi o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informaţie răspândită şi solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităţilor pe care legea germană le acordă intenţionat pentru a da curs unor proceduri democratice.

"Se arată foarte miraţi că, până în momentul actual, România nu doreşte înfiinţarea unor secţii suplimentare, posibile după legea germană", a adăugat acesta.

Ponta minte fluturând în mână documente oficiale

În prima sa confuntare televizată cu Iohannis, Victor Ponta declara, fun "document" primit de Ambasada României de la Berlin, că "potrivit regulilor în materie, comunicate de Ministerul German al Externelor, prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice".

"Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin Notă Verbală, în Germania este permisă organizarea de Secţii de votare numai la sediile Ambasadelor, Consulatelor generale şi onorifice (fraza citită de Victor Ponta în direct, la Realitatea TV - n.r.). Organizarea unei Secţii de votare în afara sediilor menţionate (respectiv, la Institutul Cultural Român din Berlin) a fost aprobată de partea germană pentru alegerile europarlamentare din 2014 (25 mai a.c) cu titlu excepţional. Potrivit aceloraşi reguli, intenţia de organizare a alegerilor, stabilirea Secţiilor de votare, datele şi intervalele orare trebuie comunicată din timp MAE german, care transmite acordul pentru locaţiile indicate şi asigură măsurile necesare de securitate a localităţilor în intervalul de timp comunicat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne