Predoiu acuzat că a omis din declaraţiile de avere afacerile cu brokerul fugar Cristian Sima

Cătălin Predoiu, cel care ar fi trebuit să fie un stâlp de integritate ca fost ministru al Justiţiei, nu şi-a trecut în declaraţiile de avere relaţiile de afaceri cu firma brokerului fugar Cristian Sima.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu „a uitat” să explice, în declaraţiile de avere, afacerile cu firma brokerului Cristian Sima, relatează cetăţeanul.net.

Potrivit sursei citate, în aproape toate declaraţiile de avere pe care le-a dat în ultimii ani, candidatul a ascuns, probabil cu bunăştiinţă, investiţiile făcute şi veniturile pe care le-a încasat de la firma brokerului fugar Cristian Sima.

"Cetăţeanul.net face dovada, astăzi, că fostul ministru al Justiţiei, cel care trebuie să fie un adevărat „stâlp de integritate” şi-a declarat veniturile defectuos şi că a ascuns în totalitate relaţiile de afaceri cu WBS Holding Ltd, firma brokerului fugar, Cristian Sima.

Până în 2011, Cătălin Predoiu nu a declarat niciodată, în declaraţiile de avere vreo relaţie de afaceri cu firma lui Cristian Sima, deşi a investit în afacerea cu aceasta 57.000 de euro şi 62.525 USD, după cum a declarat pentru cetăţeanul.net. Surse din domeniu ne-au declarat că Predoiu era obligat de lege să declare afacerea în declaraţia sa de avere, fie ca investiţie (printr-un contract de brokeraj, fiducie sau de comision), fie ca împrumut (în baza unui contract de împrumut). Deşi a recunoscut acum, în 2016, că a avut această relaţie de afaceri, nu a făcut-o niciodată aşa cum îl obligă legea, în declaraţia de avere.", arată sursa citată.

Cetăţeanul.net mai susţine că Predoiu a ascuns, în permanenţă, contractul cu Cristian Sima, poate pentru că " WBS Holding nu este o persoană juridică autorizată pe teritoriul Uniunii Europene să presteze servicii de investiţii financiare (de brokeraj). Ca atare, orice presupus serviciu de brokeraj pe care l-ar fi prestat WBS Holding ar avea, conform informaţiilor publice existente până în prezent, un caracter ilicit."

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că şi brokerul Cristian Sima, fugit din ţară după ce a pierdut banii clienţilor, i-a transmis recent o scrisoare deschisă lui Predoiu, în care îi arta acestuia că, în ciuda faptului că s-a delimitat public de el, deţine dovezi ale prieteniei strânse care există între ei. Sima a publicat şi un material video de la un Revelion petrecut împreună cu Predoiu, în Elveţia.

"NU vreau să-ţi reproşez nimic nici azi. Am iertat totul, dar nu am uitat nimic. Te-am iertat că m-ai livrat lui Hrebenciuc, crud, pe tavă, gata să fiu pus la rotisor. De fapt, cred sincer că nici măcar nu ţi-ai dat seama că, spunându-le duşmanilor că am ajuns într-o situaţie falimentară, îmi scufundai şi ultima barcă de salvare. Te-am iertat şi pentru că m-ai oprit să mă duc la Goldman, la New York, şi să încerc un împrumut ca să mă salvez. Te-am iertat şi pentru că m-ai încurajat să îmi pun la bătaie şi ultimele economii într-un război în care tu deja semnaseşi pacea.

Te-am iertat şi că în războiul cu acţionarii de la Sibiu m-ai dus la Ţucă şi Zbârcea să mă asiste legal, iar prietenul tău Florentin Ţucă m-a dat pe mâna lui Filimon de la SIF 4 pentru că onorariile de la SIF erau mai importante decât ale mele. Te-am iertat şi pentru că după ce am plecat ai vrut să-l angajezi pe Victor, fostul meu şofer, dar doar în schimbul unor informaţii despre unde ar putea fi arhiva. Mă uimeşte că te interesează acea arhivă. Ştii bine că nu există nimic compromiţător pentru tine în ea. De la primul interviu pe care l-am dat, din Islanda, am spus că după mine eşti cel mai curat şi cinstit ministru postdecembrist.

Ţi-am gestionat banii în bursă, ai câştigat, ţi i-ai retras, ai plătit impozitele, de ce ţi-ar fi frică acum? Doar ai delegat alte persoane să facă achiziţiile la minister, nu te-ai amestecat niciodată, dar nici nu ai fost receptiv când ţi-am spus că fură colaboratorii tăi şi că şeful poate răspunde şi pentru tâmpeniile angajaţilor. Îmi pare rău că nu ai avut încredere în mine, şi ai avut încredere oarbă în Alina Bica, pe care ai lăsat-o să-ţi gestioneze ministerul. Nu am cunoscut-o în viaţa mea pe doamna Bica, dar după descrierea ta părea o femeie de maximă ispravă. Mai crezi şi azi asta?", îi scria Sima, pe 24 aprilie lui Predoiu.