Preşedintele austriac cere alegeri în septembrie după demisia vicecancelarului

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen
Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, a cerut noi alegeri pe fondul unui scandal politic care implică un material video filmat cu camera ascunsă care aparent l-a surprins pe vicecancelarul ţării oferind contracte unui potenţial donator rus în schimbul unor donaţii politice, potrivit RFE/RL.

Liderul austriac a afirmat duminică faptul că alegerile ar trebui să aibă loc la începutul lunii septembrie, după o întâlnire cu Sebastian Kurz, cancelarul ţării.

La rândul său, Kurz a cerut duminică alegeri anticipate în timp ce mii de persoane au ieşit pe străzile Vienei.

Decizia a fost luată la câteva ore după ce vicecancelarul Heinz-Christian Strache, şi-a anunţat demisia din guvern.

Strache face parte din Partidul Libertăţii de extremă dreapta, care s-a aflat într-o coaliţie cu Partidul Popular Austriac al cancelarului Kurz.

Pe lângă o agendă anti-imigraţie şi a relaţiilor cu extremiştii de extremă dreapta, Partidul Libertăţii a fost urmărit de suspiciuni privind o înclinaţie spre interesele ruseşti.

Materialul video, publicat în 17 mai, aparent îl arată pe Strache oferind contracte în infrastructură unei femei care se prezintă ca fiind un potenţial donator bogat din Rusia. În video, femeia vorbeşte în limba rusă şi susţine că este nepoata unui om de afaceri rus bogat.

Un oficial al Partidului Libertăţii este surprins traducând din germană în rusă.

Întâlnirea ar fi avut loc pe insula spaniolă Ibiza în iulie 2017, cu trei luni înaintea alegerilor care au adus la putere Partidului Libertăţii şi în urma căruia Strache a devenit vicecancelar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe