Preşedintele Iohannis a întors în Parlament legea care interzice publicitatea la medicamente

Şeful statului a trimis înapoi în Parlament actul normativ care interzicea reclamele la medicamente pe posturile radio şi TV.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.01.2016

Preşedintele Iohannis a întors Parlamentului, spre reexaminare, legea ce prevede interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio şi televiziune şi interzicerea totală a publicităţii pentru medicamentele care se eliberează cu reţetă.

"În mod cert, promovarea prin intermediul publicităţii în mass-media audiovizuală a unor tipuri de medicamente trebuie supusă unor condiţii restrictive, dar proporţionale cu drepturile constituţionale, condiţii enunţate atât de Directiva 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman, cât şi de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care s-a transpus respectiva directivă. Subliniem că jurisprudenţa europeană (Hotărârea CJUE din 11 decembrie 2003, în cauza C- 322/01, Deutscher Apothekerverband) a stabilit fără echivoc caracterul exhaustiv al normelor cuprinse în directiva menţionată, în ceea ce priveşte publicitatea la medicamente şi, prin urmare, în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive şi nici norme cu un conţinut diferit”, se arată în cererea de reexaminare.

Nu în ultimul rând, Iohannis critică şi caracterul discriminatoriu al legii, pe motiv că permite publicitatea la medicamente prin alte modalităţi decât în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune.

Amintim că proiectul de modificare a legii publicităţii şi legii audiovizualului prin care se interzic reclamele radio şi TV pentru medicamente a fost adoptat la mijlocul lunii decembrie de Senat. Intrarea în vigoare a aceşti legi ar reprezenta o lovitură dură pentru media, relatează Hotnews. Potrivit unor estimări consultate de sursa citată, legea ar face să dispară un procent foarte mare, de 15-20%, din volumul de publicitate TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor