Preţul aurului creşte cu trei procente

Lingouri de aur
Lingouri de aur (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Preţul aurului a crescut cu peste trei procente, joi, în acea mai bună zi a sa din ultimele opt luni, în timp ce lipsa de determinare a Sistemului Federal de Rezervă a SUA (Fed) de a creşte dobânzile şi tensiunile din Orientul Mijlocul au dezlănţuit un val de refugiere în aur.

Aurul a atins cea mai crescută cotă din ultimele două luni. Valoarea argintului a crescut cu 5%, în timp ce platina şi paladiumul au crescut de asemenea odată cu noile probleme apărute în procesul de rezolvare a grevei miniere din Africa de Sud.

Creşterea redusă din Statele pentru 2014 prevăzută de Fed şi tensiunile geopolitice constante din Irak şi Ucraina au aprins interesul investitorilor asupra aurului, spun analiştii.

Argintul a crescut cu 4.1% până la 20,68 USD, având o creştere iniţială de 20.91 USD, un maxim al ultimelor trei luni. A reuşit cea mai mare creştere într-o singură zi din ultimele patru luni.

Platina a crescut cu 1,6% până la 1.467 USD pentru o uncie iar paladiumul a crescut cu 1,5%, până la 835 USD pentru o uncie. Ambele au fost tranzacţionate la cote mari timp de o săptămână în timp ce greva minieră a producătorului major Africa de Sud pare că va continua.

Uniunea Sud Africană a platinei a făcut noi cereri ”nepermise”, suplimentare înţelegerii negociate săptămâna trecută cu producătorii, au declarat miercuri companiile miniere, înăbuşind speranţele cu privire la încheierea celei mai lungi şi costisitoare greve miniere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie