Prim-ministrul Maia Sandu, la Bucureşti: România va rămâne aliatul de bază al R. Moldova şi al parcursului nostru european

Continuarea programelor de reabilitare a şcolilor şi grădiniţelor, dezvoltarea proiectelor în domeniul protecţiei mediului, aprovizionarea cu apă şi sisteme de canalizare a populaţiei din zonele rurale, interconectarea energetică, infrastructura au fost câteva dintre subiectele discutate la Bucureşti.
Prim-ministrul Maia Sandu, la Bucureşti
Prim-ministrul Maia Sandu, la Bucureşti (gov.md)
Maria Maevschi
02.07.2019

La invitaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şefa Guvernului de la Chişinău, Maia Sandu, se află în România, în prima sa vizită oficială pe linie bilaterală în calitate de prim-ministru.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia social-economică din Republica Moldova şi acţiunile pe care le va întreprinde Guvernul de la Chişinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde eficient aşteptărilor cetăţenilor şi partenerilor externi.

În context, premierul moldovean a solicitat sprijin şi asistenţă din partea României, inclusiv prin consiliere la nivel înalt.

„Avem nevoie de sprijinul prietenilor noştri din România, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci şi un fundament istoric, cultural şi valoric comun. Avem încrederea că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova şi în parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, prim-ministrul Sandu a reiterat interesul pentru o serie de acţiuni şi iniţiative comune, precum continuarea programelor de reabilitare a şcolilor şi grădiniţelor, dezvoltarea proiectelor în domeniul protecţiei mediului, aprovizionarea cu apă şi sisteme de canalizare a populaţiei din zonele rurale, interconectarea energetică, infrastructura.

“Realizarea plenară a acestor proiecte va consolida şi mai mult încrederea cetăţenilor în viabilitatea Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova şi România”, a adăugat Maia Sandu.

La rândul său, şeful statului român i-a asigurat pe oficialii de la Chişinău de tot sprijinul României şi al său personal pentru eforturile Guvernului Republicii Moldova în condiţiile angajamentului clar şi concret al noii coaliţii guvernamentale pentru parcursul european al Republicii Moldova şi pentru avansarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Moldovei. „Am evidenţiat susţinerea clară a României pe aceste coordonate”, a precizat Iohannis.

Totodată, preşedintele României a subliniat că ţara sa este în continuare disponibilă să acorde, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chişinău, asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din R. Moldova.

„De acea, la iniţiativa mea, administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul RM să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de astfel de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete”, a menţionat Klaus Iohannis, adăugând că România în coordonare cu partenerii săi europeni va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova necesară investiţiei în reforme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor