"Programul deţinuţii-scriitori". Cioloş şi-a trimis Corpul de control în misiune

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a intrat în vizorul Corpului de control al Primului Ministru.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Horoiu Eugen/Epoch Times)

În urma unei solicitări venite din partea Ministrului Justiţiei, Corpul de control al Primului Ministru a fost trimis să efectuează un control la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, reiese dintr-un comunicat remis marţi de Executiv.

"Controlul a fost generat de publicarea unui număr mare de lucrări ştiinţifice de către condamnaţii aflaţi în penitenciare, cu precădere în anii 2014 – 2015.

Întrucât în complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrări era necesară recomandarea unui profesor sau conferenţiar universitar, această verificare excede competenţei stricte a Ministerului Justiţiei, care însă, prin cabinetul ministrului şi corpul de control al acestuia, asigură conlucrarea la efectuarea acestui control", se arată în comunicatul citat.

Controversatul fenomen al "deţinuţilor-scriitori", adevărate "fabrici" producătoare de lucrări ştiinţifice a stârnit ample controverse în spaţiul public. Cum legea le oferea o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" realizată, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie.

Pentru a beneficia de scutirea de pedeapsă, deţinutul trebuia să prezinte comisiei din penitenciar o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar care să confirme că are calificarea necesară pentru a începe o astfel de lucrare.

Cum avântul literar a luat amploare, presa a devenit tot mai interesată de subiect şi a dezvăluit, în final, cu ajutorul Ministerului Justiţiei, lista completă a "producătorilor"de lucrări ştiinţifice, dar şi a profesorilor care i-au girat. Printre aceştia din urmă se numără şi feţe bisericeşti.

Pentru a stopa acest fenomen, ministrul Justiţiei Raluca Prună a solicitat Guvernului Cioloş să abroge, prin ordonanţă de urgenţă, dispoziţia legislativă care permite această reducere de pedeapsă.

Noul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a solicitat o analiză a cazurilor în care cadrele didactice universitare au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

Inclusiv DNA a intrat pe fir, iar parlamentarii, la rândul lor, au depus o iniţiativă legislativă menită să pună capăt problemei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne