Protest straniu la Guvern. Pensionarii au strigat "Jos Băsescu" în faţa clădirii unde lucrează Ponta

(Arhivă). Miting de protest la Guvern
(Arhivă). Miting de protest la Guvern (Epoch Times România)

Câteva sute de pensionari din Bucureşti şi provincie au protestat joi în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumiţi de pensiile mici, cerând introducerea, în regim de urgenţă, a unui program de acţiune prin care să se asigure vârstnicilor din România un nivel de trai decent.

Paradoxal sau nu, deşi mitingul a avut loc în faţa Guvernului, la protest s-a strigat "Jos Băsescu", în condiţiile în care, fostul preşedinte, din poziţia în care se află, nu poate nici creşte nici reduce pensiile bătrânilor.

Un pensionar care, intrat printre manifestanţi, a obiectat că Băsescu nu mai are nicio treaba cu pensiile ci PSD-ul, în frunte cu Năstase a făcut nenorociri în 2001, a fost gratulat cu "Huo"de alti protestatari:

"Nu va e ruşine? Îl bagaţi pe Băsescu, de ce îl băgaţi? Ăştia au furat în 2001 pensiile noastre, ăştia să ni le dea! Nu Băsescu, PSD ne-a luat banii, dacă nu era Băsescu nu era nimeni în puşcărie" a declarat pensionarul, gratulat cu "Huo" şi cu "daţi-l afară de aici că e plătit! Nu e sănătos!."

O posibilă explicaţie pentru "paradoxul" scandărilor "Jos Băsescu" ar putea consta în prezenţa, printre organizatori, a colonelului Dogaru, celebrul personaj care, reamintim, semna în 2012 cu USL, în numele unei alianţe formate din mai multe sindicate şi asociaţi, un protocol care avea, printre obiective, desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA, CNSAS. În schimbul semnării acestui protocol, USL-ului i se oferea garanţia că alianţa din spatele lui Dogaru (CNSC) îşi va oferi tot suportul pentru debarcarea de la putere a preşedintelui Băsescu.

Doi ani mai târziu, acelaşi Dogaru a contribuit la strângerea semnăturilor pentru candidatura la preşedinţie a fostului şef SIE, Teodor Meleşcanu iar în urmă cu trei zile mediatiza apelul prin care preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din România îi chema pe vârstnici în faţa Guvernului, pentru a cere măriri de pensii.

"Doamnelor şi domnilor preşedinţi de federaţii sindicale, sindicate, uniuni, asociaţii, fundaţii, Va transmit Manifestul– Invitaţie, lansat de aliatul nostru, dl. Dumitru COJANU, preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din România. După trei ani de aşteptări, în replică faţă de neonorarea de către Guvern a promisiunilor făcute în 2012, prin semnarea Contractului Social, de reparare a nedreptăţilor comise de regimul Băsescu-Boc, aliaţii noştri pensionari civili vor organiza o mare adunare populară în Piaţa Victoriei, joi 11 iunie a.c., la care îi vor invita, pentru explicaţii, pe preşedintele României, fost lider PNL, pe premierul României şi preşedinte PSD, pe preşedintele PC, ca al treilea component al conducerii fostului USL, dar şi unii miniştri de resort (Muncă, Finanţe, Justiţie)” scria colonelul în rezervă Mircea Dogaru, în invitaţia popularizată în presă.

Revenind la protestul de astăzi, o delegaţie a pensionarilor, condusă de Dumitru Cojanu a intrat la negocieri la Guvern.

La finele discuţiilor, urcat pe scena improvizată în piaţa Victoriei, Cojanu a declarat că a prezentat doleanţele pensionarilor unui colectiv condus de Liviu Pop şi din care face parte preşedinta Casei Naţionale de Pensii.

"Dl prim ministru din motive pe care nu le cunoaştem nu s-a prezentat la această discuţie DAR colegii dumnealui ne-au asigurat că toate problemele pe care le-aţi ridicat în material vor fi transmise miniştrilor de resort care trebuie să le rezolve, respectiv ministrului Muncii, Sănătăţii, Transporturilor şi primului ministru, pentru rezolvare, urmând ca după un timp pe care îl vor stabili dumnealor să ne întâlnim, să ne spună rezultatul.

Asta este tot ce vă pot spune în legătură cu această sarcină pe care am avut-o din partea dvs. Mulţumim tuturor pentru participarea la acest miting istoric, e pentru prima dată când în România asemenea probleme se prezintă conducerii. Urmează ca cei care au venit din provincie să se retragă la punctul unde sunt maşinile, au şi un sandviş să le ţină de foame până acasă. Drum bun.", a declarat Cojanu.

Ulterior, un alt lider sindical, dl Preda Nedelcu, a declarat că guvernanţii au promis mărirea numărului de bilete gratuite pentru tratament, destinate pensionarilor.

Contactat de Epoch Times, dl Marin Iancu, preşedintele Federaţiei Naţionale "Solidaritatea" a Pensionarilor din România (FNSPR) care, în 2014, a organizat un protest la sediul Guvernului, cerând actualizarea punctului de pensie şi elaborarea unei noi legi a pensiilor a declarat că FNSRL a fost invitată de sindicatul dlui Cojanu la acest protest, însă şi-a declinat participarea, nedorind să pună gaz pe foc în plină luptă a partidelor politice pentru putere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.