R. Moldova s-a alăturat declaraţiei susţinute de peste 70 de ţări care cer ca afganii şi cetăţenii străini să poată părăsi Afganistanul

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE)
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) susţine că monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate din Afganistan.

Astfel, în prima jumătate a zilei de luni, 16 august, Republica Moldova s-a aliniat declaraţiei comune a comunităţii internaţionale, susţinută de peste 70 de ţări, prin care se solicită să se permită plecarea din ţară a cetăţenilor afgani şi celor străini care doresc să părăsească Afganistanul, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise.

Totodată, MAEIE menţionează într-un comunicat că în adresa instituţiei nu au parvenit solicitări de repatriere din partea cetăţenilor Republicii Moldova.

„În caz de necesitate, ministerul se va implica plenar în procesul de evacuare a cetăţenilor moldoveni prin asigurarea comunicării coordonate prin canale diplomatice cu ţări partenere care dispun de o reprezentanţă diplomatică la Kabul”, se mai subliniază în comunicat.

Mai mult, diplomaţii MAEIE ar fi deja în contact cu omologii din Ministerele de Externe ale României şi Ucrainei pentru a interveni prompt, în caz de necesitate, în vederea asistării conaţionalilor moldoveni.

Cu toate acestea, presa de la Chişinău scrie că şase cetăţeni moldoveni care lucrau pentru Organizaţia Naţiunilor Unite şi elicopterul lor au mai rămas în Afganistan, după ce alte companii aeriene moldovene au fost evacuate.

„La moment, echipajul nu are acces la elicopter”, dar cei şase se află în siguranţă într-o tabără a Programului Mondial Alimentar al ONU, se spune într-un comunicat difuzat de Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chişinău, pe 16 august.

Talibanii au invadat palatul prezidenţial din Kabul duminică, în timp ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din Kabul, capitala ţării.

Oficialii talibani au declarat că tradiţionalul conflict dintre grupul terorist şi forţele afgane este terminat. Miliţiile radicale sunt pregătite, acum, să declare fondarea Emiratului Islamic al Afganistanului, a declarat pentru Epoch Times o sursă cu informaţii despre evoluţia din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe