Radu Mazăre, noi acuzaţii aduse de DNA în dosarul retrocedărilor

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Sursa-Facebook)

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost prezent, joi, la DNA Constanţa, unde a fost a fi anunţat că s-au extins cercetările în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri de pe Litoral, în care este acuzat de corupţie. Deputatul PSD Radu Babuş apare şi el pe lista celor acuzaţi de procurorii anticorupţie, relatează Realitatea.net

„În completarea comunicatului din 5 februarie 2014, privind efectuarea de acte de urmărire penală faţă de suspectul Radu Mazăre, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu, s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. De asemenea, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane fizice şi juridice: Bărbuş Radu, la data faptelor director general al Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora”, reiese dintr-un comunicat DNA.

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că există indicii care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la data de 28.02.2007, în calitate de primar al mun.Constanţa, suspectul Radu Mazăre Radu a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al mun. Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC MEHMETOGLU SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina.

Totodată, DNA susţine că Radu Babuş, în calitate de director general al RAEDPP Constanţa, la data de 31.05.2007, a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă totală de teren de 502,81 m.p., situată în intravilanul mun.Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al mun Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a mai multor parcele de teren.

„Terenurile respective au fost cumpărate de SC MEHMETOGLU SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina, iar ulterior au dobândite, succesiv, de societăţile comerciale SC BULEVARD SA ( la data de 31.10.2007) şi de SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi suspectă. Tranzacţiile terenurilor totalizând 502,81 m.p s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri”, mai precizează DNA

DNA l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre la 28 octombrie 2008 în dosarul privind restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. În acelaşi dosar este implicat Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, împreună cu alte 35 de persoane, printre care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri.