Băsescu cere respingerea legii prin care şeful Poliţiei va fi în subordinea lui Ponta

Poliţişti în exerciţiul funcţiunii
Poliţişti în exerciţiul funcţiunii (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare, cerând respingerea, către Parlamentul României, legea prin care şeful Poliţiei primeşte rang de secretar de stat, fiind numit direct de către premier.

În cererea de reexaminare, şeful statului precizează că acest act normativ nu are avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aviz care de fapt nu a fost solicitat de către Guvern.

„Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimisă spre promulgare, în sensul respingerii proiectului de lege”, se arată în finalul cererii transmise Parlamentului.

Pe de altă parte, numirea şefului Inspectoratului de Poliţie, cu rang de secretar de stat, direct de către primul ministru ar însemna o politizare a acestei instituţii.

Camera Deputaţilor a adoptat acum o lună proiectul de lege prin care funcţia de Inspector General al Inspectoratului General al Poliţiei Române respectiv şeful IGPR va avea rang de secretar de stat şi va fi numit prin decizia primului-ministru Victor Ponta, preşedintele PSD.

Opoziţia afirmă însă că demersul legislativ este o nouă tentativă a lui Victor Ponta de a-şi aservi serviciile şi instituţiile cu rol strategic în stat. Într-un interviu pentru ziare.com, deputatul liberal, Ludovic Orban, afirma că Victor Ponta "pune bazele unui stat poliţienesc, care încearcă să adune toate serviciile de informaţii, poliţia, poliţia de frontieră în subordinea lui directă", iar părerea lui Orban este împărtăşită şi de alţi politicieni.

Camera Deputaţilor mai adoptase un proiect de lege prin care şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) urma să fie numit personal de premier. Merită menţionat că Victor Viorel Ponta a modificat, de asemenea legea pentru a-l numi personal şi pe şeful Direcţiei de Protecţie Internă a MAI şi l-a subordonat direct şi pe şeful Antifraudei.