Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri ca edilul Constanţei, Radu Mazăre, să fie cercetat în stare de libertate sub control judiciar în dosarul în care acesta este suspectat că ar fi luat mită 175.000 de euro şi a "aranjat" licitaţia pentru construirea campusului social Henri Coandă din Constanţa.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi Avraham Morgenstern, omul de afaceri care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seară, ICCJ.

Decizia nefiind definitivă, aceasta poate fi contestată în instanţă. Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au afirmat că vor contesta decizia.

Decizia de eliberare a lui Radu Mazăre a fost dată de judecătoarea Rodica Cosma. Potrivit noului cod, arestările preventive se decid de un singur judecator de drepturi si libertăţi. Judecătoarea Rodica Cosma este mai "indulgentă". Aceasta a făcut parte şi din completul care a decis că Gigi Becali trebuie achitat in dosarul terenurilor preluate, prin schimb nelegal, de la MinisterulApărării Naţionale. Totodată, aceasta a făcut parte din completul care a decis că Victor Ponta nu trebuie cercetat pentru furt intelectual (plagiat).

După ce a fost eliberat, fiind supărat de presupusul abuz, Radu Mazăre a început să-i acuze pe procurorii anticorupţie şi este hotărât să ceară ajutorul PSD pentru ca aceştia să fie evaluaţi. Acesta a declarat că la sfârşitul unui an sau doi ani, să fie analizată activitatea procurorilor şi să fie trimişi în avocatură dacă le-au fost respinse o serie de propuneri de arestare.

Nu este prima dată când Radu Mazăre se manifestă împotriva procurorilor. Atât primarul Constanţei, cât şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa au cerut desfiinţarea DNA. Pe de altă parte, în 2011 tot cu ocazia unor audieri, edilul Constanţei a afirmat că va da în judecată DNA.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Radu Mazăre că a aranjat licitaţia de construcţie a unui campus de locuinţe sociale, luând mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern, un reprezentant al firmei care a construit campusul "Henri Coandă", pentru ca această firmă să câştige licitaţia şi să mărească ulterior valoarea contractului.

DNA a informat, marţi, că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, pentru dare de mită. Cei doi au fost reţinuţi marţi seară, după ce au fost audiaţi la sediul central al DNA.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru Mediafax, că senatorul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, este cercetat în acelaşi dosar pentru luare de mită în vederea favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Conform aceloraşi surse, senatorul ar fi avut cunoştinţă de activitatea infracţională a fratelui său şi i-a oferit acestuia ajutorul.

În această combinaţie este implicat şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care l-ar fi pus pe Avraham Morgenstern în legătură cu "persoane capabile" să-i asigure câştigarea licitaţiei pentru campusul "Henri Coandă" şi, totodată, acesta ar fi preluat bani de la firmele lui Morgenstern şi i-ar fi pus în conturile fraţilor Mazăre.