Rămăşiţele unui zid dintr-un oraş antic din Epoca Fierului, decoperit în Israel [video]

Imagine ilustrativă a Oraşului lui David, Israel (captură video Youtube)
Mioara Stoica
19.07.2021

Rămăşiţele unui zid ce înconjura un oraş antic construit în Epoca Fierului au fost scoase la iveală de arheologi în Parcul Naţional din Cetatea lui David din Israel cu ocazia construirii unui parc.

Zidul a fost ridicat în perioada Primului Templu, pentru a proteja oraşul de invadatorii care soseau din est, dar a fost cucerit în 586 î.Hr. de babilonieni, care au intrat în oraş şi l-au distrus.

O secţiune nou descoperită din acest zid de cetate dovedeşte acum că versantul estic al oraşului a fost cândva protejat de "o singură linie de fortificaţii impresionante", a declarat Autoritatea pentru Antichităţi Israeliană (Israel Antiquities Authority - IAA).

"Zidul oraşului a protejat Ierusalimul de o serie de atacuri în timpul Regatului Iuda, până la sosirea babilonienilor, care au reuşit să cucerească oraşul", a declarat IAA.

Iudeea, Regatul Iuda sau Regatul Iudeii a fost un regat din Epoca Fierului din Levantul de Sud. Biblia ebraică îl descrie drept succesor al monarhiei unite, un termen care denotă Regatul Israel condus de regii biblici Saul, David şi Solomon şi acoperind teritoriul celor două regate istorice, Iuda şi Regatul Israel (Samaria).

"Rămăşiţele ruinelor pot fi văzute în cadrul săpăturilor arheologice. Cu toate acestea, nu totul a fost distrus, iar părţi ale zidurilor, care s-au menţinut în picioare şi au protejat oraşul timp de zeci de ani şi chiar mai mult, se menţin în picioare şi în prezent".

 (Courtesy of Koby Harati, City of David via Israel Antiquities Authority)
(Courtesy of Koby Harati, City of David via Israel Antiquities Authority)

Descoperirea face legătura cu alte structuri de piatră, descoperite cu zeci de ani înainte la nord şi la sud de aceasta, care, în ciuda "naturii lor impresionante", nu au fost considerate rămăşiţe ale zidului estic.

Noua secţiune, alăturată secţiunilor deja descoperite, a permis cercetătorilor să reconstruiască 200 de metri din zidul care înconjura odinioară versantul estic al Cetăţii lui David şi al Ierusalimului.

"În anii 1960, arheologul britanic Kathleen Kenyon a descoperit o secţiune a zidului în partea de nord a versantului şi a datat-o în perioada Regatului Iuda", a precizat IAA.

"După aproximativ un deceniu, arheologul Yigal Shiloh a descoperit o secţiune lungă a zidului, în săpăturile din partea sudică a versantului".

Arheologii afirmă: "Odată cu descoperirea acestei noi secţiuni care se leagă de aceste descoperiri din trecut, se pare că dezbaterea a fost închisă şi că acesta a fost, fără echivoc, zidul estic al Ierusalimului antic". Alte secţiuni ale zidului, care au fost demontate la începutul secolului al XX-lea şi apoi reconstruite, permit cercetătorilor să studieze o altă secţiune de 30 de metri lungime, cu o înălţime de 2,5 metri şi o lăţime de 5 metri, a precizat IAA.

Biblia relatează că armata babiloniană a dărâmat zidurile din jurul Ierusalimului, dar se pare că zidul estic a rămas intact datorită pantei estice abrupte de 30 de grade a Văii Kidron de lângă Cetatea lui David.

Dovezile distrugerii din momentul în care babilonienii au ras oraşul, inclusiv o clădire care se afla lângă zid, au fost descoperite în săpăturile anterioare: "Au fost descoperite vase folosite pentru depozitarea produselor alimentare, care s-au spart atunci când clădirea a ars şi s-a prăbuşit", a declarat IAA.

Vasele poartă mânere ştampilate fie cu "Lamelech", însemnând "aparţine regelui", desene cu cercuri concentrice sau cu rozete - desene circulare de trandafiri "asociate cu ultimii ani ai Regatului Iuda".

A fost găsit, de asemenea, un sigiliu cu ştampilă babiloniană din piatră "înfăţişând o figură care stă în picioare în faţa unor simboluri ale celor doi zei babilonieni Marduk şi Nabu", potrivit Autorităţilor, precum şi "o bulla (o amprentă de sigiliu cu ştampilă făcută în lut) găsită în apropiere, purtând numele iudaic "Tsafan".

Noua descoperire va fi expusă în cadrul conferinţei Autorităţii pentru Antichităţi Israeliene din luna octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor